Infofinanciar > Info > Schimb gratuit de bancnote rupte sau deteriorate la BNR! Ce trebuie să știi
Info

Schimb gratuit de bancnote rupte sau deteriorate la BNR! Ce trebuie să știi

bani-lei-bancnote
sursa foto economedia

Dacă deții bancnote care sunt uzate, rupte sau scoase din circulație și dorești să le înlocuiești cu altele noi, atunci poți face acest lucru fără nicio taxă sau cost suplimentar. Banca Națională a României îți oferă această posibilitate rapid și ușor, prin intermediul sediilor sale situate în orașele București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași.

Pentru a înlocui aceste bancnote, puteți să le prezentați la ghișeul special al uneia dintre sucursalele BNR sau sa le trimiteți prin poștă. In schimbul lor, veți primi contravaloarea, iar serviciul este gratuit. Dacă aveți bancnote sau monede vechi care nu mai sunt în circulație, puteți să le schimbați pentru contravaloarea acestora din prezent.

Schimbarea bancnotelor românești sau străine: condiții

Dacă mai mult de jumătate dintr-o bancnotă euro este prezentată sau dacă se poate dovedi că partea care lipsește a fost distrusă, o bancă centrală națională va înlocui bancnota deteriorată. Este important să rețineți că bancnotele euro uzate sau deteriorate intenționat nu se vor schimba.

Banca Națională a României (BNR) este singura instituție care schimbă, la cerere, bancnotele mai vechi, foarte utilizate sau rupte. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să mergi la sediul BNR și să depui o cerere. Operațiunea este gratuită, dar trebuie să ții cont că nu orice bancnotă uzată va fi acceptată.

În cazul în care dorești să eviți aglomerația, BNR îți oferă opțiunea de a face programări pentru schimbarea bancnotelor. Este posibil să schimbi și bancnotele în euro sau dolari, însă procesul este mai complex.

De ce bancnotele trebuie să fie cel puțin 60% intacte

Conform Băncii Centrale, înlocuirea bancnotelor este gratuită. BNR acceptă orice bancnotă care poate fi identificată fără probleme, însă nu primește banii care nu conțin toate elementele de identificare sau care au o suprafață mai mare de 40% lipsă, scrie Antena 3.

Bancnotele pot fi identificate prin intermediul ferestrei transparente, filigranului, firului de siguranță, elementului de suprapunere, microtextului, benzii iridescențe, imprimării în relief, imaginii latente, microperforațiilor și imprimării vizibile sub lumină ultravioletă. Aceste detalii ajută la verificarea autenticității bancnotei, iar dacă acestea lipsesc, autorităților le este mult mai dificil să își dea seama dacă acestea sunt reale sau false.

Regulamentul oficial privind bancnotele

Articolul 17 din Legea cu numărul 312/2004 în privința Statutului Băncii Naționale a României prevede regulile cu privire la schimbarea bancnotelor. Iată regulamentul oficial:
„1. recircularea bancnotelor – activitatea instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului de a:
a) utiliza la efectuarea plăţilor către clienţi, făcute la ghişeu sau prin intermediul echipamentelor utilizate de clienţi, bancnotele pe care le-au primit, în mod direct ori indirect, fie de la clienţi, cu titlu de plată sau de depozit într-un cont bancar, fie prin transfer de numerar de la alte instituţii de credit/Trezoreria Statului;
b) transfera numerarul pe care îl deţin şi care excede nevoilor proprii, către alte instituţii de credit/Trezoreria Statului;
2. transferul de numerar – activitatea de redistribuire a numerarului între unităţile diferitelor instituţii de credit/Trezoreriei Statului, cu reflectarea sumelor aferente acestor mişcări, în ziua efectuării operaţiunii, în conturile curente deschise la Banca Naţională a României;
3. procesarea bancnotelor – activitatea desfăşurată cu ajutorul echipamentelor automate pe baza unor programe informatice specifice şi/sau a personalului cu atribuţii specifice de verificare, ce are ca rezultat sortarea bancnotelor în corespunzătoare ori improprii circulaţiei şi identificarea bancnotelor suspecte de a fi falsificate;
4. echipament de procesare a bancnotelor – un echipament care are caracteristicile tehnice ce îi permit să verifice automat caracteristicile de grafică şi elementele de siguranţă ale bancnotelor şi să respingă bancnotele suspecte de a fi falsificate”.