Infofinanciar > Info > BNR a explicat cum se schimbă banii în România! Leii rupți sau deteriorați pot fi înlocuiți cu bancnote noi
Info

BNR a explicat cum se schimbă banii în România! Leii rupți sau deteriorați pot fi înlocuiți cu bancnote noi

Bani sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Banii sunt extrem de importanți și fac parte din viața noastră de zi cu zi. Muncim pentru bani și pentru a realiza lucrurile pe care ni le dorim. Orice român are în casa, acei bani puși deoparte pentru „zile negre”. În timp, aceste bancnote se pot deteriora, iar în anumite situații nu mai pot fi folosiți deoarece anumite întreprinderi nu acceptă plata în bancnote deteriorate.

O veste bună pentru românii care au întâlnit acest impediment al plății cu bancnote într-o stare mai degradată. Bancnotele deteriorate sau rupte pot fi schimbate foarte simplu cu altele noi. Banca Națională a României(BNR) ne prezintă procedura simplă prin care putea schimba banii, dar și care sunt condițiile acestei acțiuni.

BNR poate schimba bancnotele vechi, rupte sau deteriorate

Dacă ai bancnote pe care nu le mai poți folosi din cauza deteriorării, BNR vine în ajutor cu un procedeu simplu. Potrivit BNR, „bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”.

Bancnotele care necesită schimbare, vor fi depuse la Banca Națională a României, doar dacă nu respectă anumite condiții de calitate. În acest caz, se încadrează bancnotele cărora le lipseşte maximum 40% din suprafaţă, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet şi lizibil, cel puţin într-o singură poziţie.

De asemenea,  sunt acceptate bancnotele obţinute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiaşi bancnote şi care prin reconstituire formează minimum 60% din suprafaţă, iar elementul de identificare este complet şi lizibil, cel puţin într-o singură poziţie. De altfel, este și cazul bancnotele la care, prin expunere la o sursă de căldură, dimensiunile iniţiale s-au micşorat prin contractare şi încreţire, dar nu prezintă lipsuri din suprafaţă, iar elementul de identificare este vizibil, în ambele poziţii.

Totodată, corespund bancnotele care au suprafaţa întreagă, dar sunt inscripţionate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet, pătate sau impregnate cu substanţe speciale, rezultate din folosirea acestora de către instituţiile specializate ale statului în scopuri bine justificate, cum ar fi în vederea desfăşurării anchetelor sau organizării unor flagrante de către organele de urmărire penală etc. O altă categorie acceptată este cea a bancnotele maculate cu cerneală ca urmare a activării dispozitivelor antifurt pentru protejarea numerarului în tranzit, dar care au suprafaţa întreagă şi elementul de identificare este complet şi vizibil, în ambele poziţii, şi este lizibil, cel puţin într-o poziţie.

Ce se încadrează concret în categoria bancnote uzate?

În categoria „bancnotelor uzate” sunt încadrate următoarele tipuri de însemne monetare: bancnotele murdare, şifonate, pătate sau decolorate, inscripţionate, cu elementul de identificare complet, în ambele poziţii, dar şters sau ilizibil şi care au suprafaţa întreagă.

Alte tipuri de însemne prezente sunt bancnotele rupte, tăiate, perforate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate şi care posedă elementul de identificare complet, în ambele poziţii şi lizibil sau cu unele lipsuri, dar au suprafaţa întreagă.

BNR explică ce este mai exact elementul de identificare al unei bancnote, care este vital pentru a demonstra validitatea bancnotei.

,,Elementul de identificare al unei bancnote îl reprezintă seria şi numărul tipărite pe reversul bancnotei, unul în continuarea celuilalt. Elementul de identificare este imprimat în două poziţii: pe verticală cu cerneală neagră şi pe orizontală cu cerneală roşie”, precizează BNR, conform RomâniaTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.