Infofinanciar > Info > Se recalculează și pensiile aflate în plată. 5 milioane de români vor fi afectați
Info

Se recalculează și pensiile aflate în plată. 5 milioane de români vor fi afectați

Ajutor-financiar-pentru-pensionari
Sursă foto: Antena3 CNN

La momentul actual, reforma pensiilor este un subiect de actualitate, atât pentru politica românească, cât și pentru opinia publică. Oficialii au anunțat public ce măsuri vor fi implementate în cadrul acestei reforme ce va avea un impact major la nivelul multor oameni. Regulile generale cu privire la pensie pe care le cunoșteam până acum vor avea parte de modificări.

În cadrul acestei reforme sunt vizate mai multe categorii de români, dar și anumite domenii profesionale, la nivelul cărora sistemul de pensii va aduce schimbări semnificative. O modificare la nivel general, care a adus multe nemulțumiri la nivelul oamenilor este creșterea vârstei de pensionare la pragul de 65 de ani. Românii sunt extrem de revoltați deoarece speranța de viață la nivelul țării este destul de mică față de alte state europene.

Noi amendamente ale reformei pensiilor

La momentul actual, reforma pensiilor este în desfășurare. Vârsta de pensionare crește la 65 de ani pentru toți românii, iar pensiile speciale sunt fie eliminate, fie impozitate de stat. Cele care se află în plată vor avea parte de o recalculare. La nivelul ultimelor rectificări, proiectul de lege ce are în vedere pensiile de serviciu vine cu o serie de noi propuneri și amendamente, ce au rolul de a stabili o bună funcționare a sistemului de pensii și eliminarea inechităților acestuia. Aceste abuzuri și inegalități ale pensiilor vor fi rezolvate, conform spuselor Guvernului, prin intermediul unei noi serii de amendamente realizate pentru reforma în cauză, documente ce au fost depuse la Camera Deputaților.

Astfel, în cadrul acestor noi prevederi, se are în vedere eliminarea unor beneficii ale categorii de persoane care primeau pensie de serviciu. În acest caz este vorba de „personalul de specialitate judiciar asimilat judecătorilor și procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari” conform documentului consultat de Antena 3. În plus, în cadrul acestor categorii este limitat accesul la pensia de serviciu prin excluderea perioadelor asimilate din punct de vedere al vechimii.

De asemenea, baza de calcul a pensiei a fost modificată de la o lună de activitate la raportarea în legătură cu întreaga perioadă de cotizare. Personalul din sistemul militar va fi de asemenea inclus la nivelul stagiului de vârstă (65 de ani ) pentru a se putea alinia la întregul sistem. În plus, vechimea minimă în specialitate va crește de la 15 ani la 25 de ani. Creșterea se va face eșalonat. Magistrații nu vor mai beneficia de diferite avantaje. Veniturile acestora din pensii vor fi plafonate. Astfel, un nou proiect are în vedere modificarea pensiilor magistraților aflate în plată. Acest lucru este generat de diferențele mari existente între veniturile celor aflați la pensie și câștigurile celor din activitate. Prin acest demers, nicio pensie nu va depăși suma obținută lunar de cei aflați în activitate.

Recalcularea pensiei

În urma acestor modificări, românii pot cere recalcularea pensiei. Anumite categorii de pensionari pot face o mișcare în acest sens pentru a se bucura de venituri lunare mai mari. Românii care și-au încheiat stagiul de cotizare după împlinirea vârstei limită de pensionare și cei care au lucrat după ce au împlinit vârsta necesară de retragere din activitate sunt eligibili pentru a cere recalcularea pensiei. Pensia poate fi recalculată prin includerea perioadelor de cotizare, precum și a altor documente care pot afecta drepturile de pensie, care nu au fost luate în considerare la formarea pensiei. În funcție de anul în care a fost constituită pensia și de durata stagiului de cotizare, venitul lunar al pensionarilor se revizuiește în etape, conform Romania TV .