Infofinanciar > Info > Marius Budăi, detalii noi despre reforma pensiilor! Cum vor fi afectați seniorii militari și cei din MAI
Info

Marius Budăi, detalii noi despre reforma pensiilor! Cum vor fi afectați seniorii militari și cei din MAI

Marius Budăi, detalii noi despre reforma pensiilor! Cum vor fi afectați seniorii militari și cei din MAI
sursă foto: BZI

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a furnizat pensionarilor din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne informații adiționale, precizând că și aceste categorii de pensii vor fi afectate de reforme.

Ministrul Muncii a subliniat că unele dintre amendamentele propuse pentru pensiile speciale sunt finalizate, astfel încât, până miercuri seara, toate amendamentele vor fi complet redactate și pregătite, astfel încât Coaliția să le poată depune în Parlament joi.

Pensiile aflate în plată

În cazul pensiilor aflate deja în plată, Marius Budăi a susținut că acestea „nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.

„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul, cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii, la un moment dat, au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei”, a explicat ministrul Muncii.

Acesta a subliniat, de asemenea, că „pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”.

Termenul limită a noilor prevederi

Marius Budăi a vorbit și despre termenul până la care noile prevederi vor fi gata. Ministrul a spus că „o parte din amendamente sunt gata astfel încât până miercuri seara să fie gata scrise toate amendamentele, astfel încât joi să le poată depune Coaliţia în Parlament”.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. Am primit dispozitie ca toate amendamentele să fie gata până miercuri seară. Joi, Coaliția ar urma să le depună în Parlament. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a completat ministrul Muncii, citat de ZiarulUnirea.