Infofinanciar > Info > Care sunt categoriile de români care pot să beneficieze de recalcularea pensiilor. În ce condiții se realizează analiza și de ce acte ai nevoie
Info

Care sunt categoriile de români care pot să beneficieze de recalcularea pensiilor. În ce condiții se realizează analiza și de ce acte ai nevoie

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
Sursă foto: substantial.ro

Anumite categorii de seniori români ieșiți deja la pensie pot beneficia de recalcularea veniturilor pe care le încasează lunar din partea Casei Naționale de Penii Publice (CNPP), astfel încât să încaseze venituri mai mari la finalizarea acestui proces.

Pensionarii care pot cere o astfel de recalculare a venitului încasat sunt aceștia care și-au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, o altă categorie de seniori pe care o vizează această recalculare este categoria celor care au mai lucrat ș după împlinirea vârstei de retragere și după ce au ieșit legal la pensie.

Pensiile pot, mai apoi, fi recalculate adăugând veniturile și stagiile de cotizare sau perioadele asimilate stagiilor de cotizare din legea actuală, și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat până în momentul în care a fost stabilită pensia.

Recalcularea pensiilor se realizează eșalonat

Eșalonarea va fi realizată depinzând de anul stabilirii pensiei și stagiul de cotizare realizat până în momentul pensionării.

După cum menționează ministrul Muncii, Marius Budăi, peste cinci milioane de pensii vor fi recalculate în acest proces, începând cu perioada următoare. De asemenea, Budăi asigură seniorii că nici o pensie nu ar urma să scadă după ce se trece prin acest proces de recalculare.

„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi.

„Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a mai spus Marius Budăi.

Care sunt actele de care au nevoie pensionarii pentru a solicita recalcularea

În dosarul realizat pentru cererea de recalculare a pensiei vor trebui să se regăsească patru documente importante, care atestă exact în care dintre eșantioanele de calculare create de integrează pensia respectivă.

În dosar este necesar să se regăsească o cerere de recalculare, completată și semnată de către beneficiarul pensiei, un cupon de pensie emis în ultimele 3 luni, carnetul de muncă, în original și în copie și cartea de identitate, în original și copie, potrivit Antena 3.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat și le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităților, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Și în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze mult recalcularea.

Trebuie să ținem cont de impactul bugetar și de momentul și de posibilitatea în timp a României de a susține un asemenea impact pentru că  trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reușim să rezolvăm aceste inechități pentru că aceste inechități se rezolvă cu impact bugetar și este un impact bugetar consistent. Trebuie să ținem cont de evoluția economică și de evoluția cifrelor în România și bineînțeles să ținem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial”, a mai spus Marius Budăi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.