Infofinanciar > Info > Apare o nouă pensie în România! Cine va beneficia de venituri suplimentare
Info

Apare o nouă pensie în România! Cine va beneficia de venituri suplimentare

Camera Deputaților - sursa foto - antena3.ro
FOTO: Antena 3

În timp ce angajații din sistemul de învățământ protestează în fața Palatului Victoria, nemulțumiți de salariile pe care le primesc la finalul lunii, o altă categorie de angajați tot din sistemul public ar urma să primească pensii speciale mărite. Concret este vorba de magistrați, asistenți și personalul de specialitate asimilat acestora care, ar urma să primească pensii speciale similare cu cele ale judecătorilor Curții Constituționale.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a convocat ședința pentru a dezbate un proiect prin care se urmărește acordarea pensiilor speciale pentru magistrații asistenți și personalul de specialitate asimilat acestora.

În plin deficit bugetar, demnitarii vor să acorde pensii speciale

În tot acest timp, restul salariaților din sistemul public în special profesorii, protestează în fața Guvernului nemulțumiți fiind de lefurile pe care le încasează la final de lună, în condițiile în care inflația este de 14%.

Mâine angajații din Institutul Național de Statistică din București – SINSB, membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, vor organiza în cursul zilei de mâine o grevă japoneză pe parcursul întregii zile de muncă.

Profesorii amenință încheierea anului școlar înainte de termen mai exact în luna mai. Totodată, ministrul Muncii, Marius Budăi a precizat astăzi că salariile bugetarilor nu vor mai crește.

„Art. 29 – (1) Magistraţii-asistenţi sunt asimilaţi ca rang şi salarizare judecătorilor cu grad de Curte de Apel, beneficiind în mod corespunzător de drepturile salariale şi de celelalte drepturi ale acestora, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.

Prevederile art. 210-217 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător magistraţilor-asistenţi şi personalului de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul Curţii Constituţionale”, se arată în proiectul dezbătut astăzi în Comisia Juridică a Parlamentului.

Cine ar putea beneficia de pensii speciale

O altă prevedere dezbătută intens de Comisia Juridică vizează vârsta de pensionare și valoarea indemnizației lunare a magistraților asistenți precum și a personalului de specialitate juridică asimilat acestora.

„(2) Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, din care cel puţin 10 ani desfășurați în cadrul Curţii Constituţionale, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Prevederile art. 213 din Legea nr. 303/2022 se aplică în mod corespunzător”, se mai arată în proiectul respectiv.

Nu vor primi pensii speciale persoanele care au fost eliberate din funcție. „Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută de art. 211 din Legea nr.303/2022, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu privire la care s-a stabilit sancţiunea disciplinară a eliberării din funcţie.  Aceste persoane pot beneficia de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.

(4) Magistraţii-asistenţi beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit, stabilit potrivit regulamentului privind concediile judecătorilor şi ale personalului Curţii Constituţionale”, se mai arată în documentul dezbătul în cadrul Comisie Juridice din Parlament, citat de Antena 3.ro.