Infofinanciar > Info > Se recalculează pensiile! Următoarele documente vă pot aduce mai mulți bani
Info

Se recalculează pensiile! Următoarele documente vă pot aduce mai mulți bani

Bani
Sursa foto Stirile Kanal D

Persoanele în vârstă care sunt nemulțumite de valoarea pensiei pe care o primesc după ce au ieșit la pensie pot cere, în anumite circumstanțe, să li se recalculeze pensia. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să furnizeze anumite documente către funcționarii de la casele teritoriale de pensii publice.

Persoanele care au continuat să cotizeze după ce au împlinit vârsta de pensionare sau au amânat ieșirea la pensie pot solicita, în anumite condiții, recalcularea pensiilor. Acest lucru se aplică și în cazul persoanelor care consideră că valoarea pensiilor lor nu este corectă. Pentru a beneficia de această procedură, trebuie să furnizeze documentele necesare către funcționarii de la casele teritoriale de pensii publice.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Situațiile în care se recalculează pensiile

Potrivit legii menționate mai sus, există trei situații în care se poate recalculează drepturile de pensie pentru limita de vârstă:

– Adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei;

– Valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;

– Depunerea de documente suplimentare, care nu există în dosarul de pensie și care pot influența cuantumul drepturilor de pensie.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Chiar dacă procesul de recalculare durează mai mult timp și decizia cu noua valoare a pensiei este eliberată după mai multe luni, pensionarii își vor primi drepturile retroactive, adică sumele cuvenite pentru perioada de timp în care pensia a fost recalculată, dar nu a fost încă plătită conform noii valori.

Daniel Baciu a precizat că, conform estimărilor sale, abia în 2024 românii ar putea primi noile pensii după recalculare. De asemenea, Baciu a transmis că pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei, cărora li s-au oprit contribuțiile de sănătate anul trecut, încep deja să-și primească banii înapoi, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.  Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.

Ce documente sunt necesare

Pentru a obține o recalculare a pensiei, solicitantul trebuie să depună o serie de documente la Casa Teritorială de Pensii de care aparține. Este necesar să depună o cerere scrisă în care solicită recalcularea pensiei, cuponul de pensie, carnetul de muncă în original și copie, care conține informațiile privind perioada solicitată, și cartea/buletinul de identitate în original și copie. Aceste documente justificative sunt necesare pentru a verifica și evalua stagiile de cotizare ale solicitantului și pentru a determina valoarea noii pensii, informează România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.