Infofinanciar > Info > Probleme pentru seniorii României! Ce pensie va încasa o persoană care lucrează pe un salariu de 4.000 de lei
Info

Probleme pentru seniorii României! Ce pensie va încasa o persoană care lucrează pe un salariu de 4.000 de lei

Pensii, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Românii care ajung la vârsta pensionării vor primi o sumă de bani de la stat. În ciuda stagiului de cotizare de 35 de ani, pensia de la stat nu le asigură oamenilor o sursă de venit și aceștia trebuie să se mai îngrijoreze în legătură cu veniturile.

Prețuri foarte mari din acest moment, cauzate de inflație sunt un subiect extrem de disputat. Bătrânii nu își pot permite lucrurile minime de existență, precum plata facturilor, să bifeze lucrurile de pe lista de cumpărături sau să achiziționeze medicamentele de care au nevoie.

Pensiile actuale nu asigură o „bătrânețe fără griji”

Această situație este datorată faptului că populația activă de pe piața muncii este în continuă scădere. Sistemul de pensii va fi zdruncinat de acest raport care prevede că numărul tot mai mic de angajați care cotizează la stat nu va face față numărului vârstnici, conform unor analize. Așadar, românii care vor ieși din sistemul de muncă peste 10-20 de ani, ar putea primi o pensie mai mică față de suma pe care au cotizat-o la stat de-a lungul anilor de muncă.

Spre exemplu, o persoană care are acum un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, va avea o pensia de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, în urma plății contribuțiilor timp de 35 de ani, arată o simulare de calcul. Acest lucru se întâmplă pentru că valoarea pensiei de calculează ponderând salariul mediu, care e acum 6.789 lei brut și 3.972 lei net, la cei 35 de ani de contribuție la sistemul de pensii.

Pe lângă suma pe care o primesc acum pensionarii, care nu acoperă coșul minim de cumpărături, viitorii pensionari nu vor mai primi înapoi suma pe au contribuit-o către stat. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura, însă, o pensie pentru o durată de doar 33 de ani, mai spun analiștii economici.

„Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Scenariul este unul pesimist

Problema pensiilor este legată și de emigrarea persoanelor active și procentul crescut de îmbătrânire al populației. „Combinat cu emigraţia persoanelor active, vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi”, completează Adrian Benţa, analist fiscal.

În contradicție, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că scenariul prezentat este unul pesimist. Acesta afirmă că există șanse ca lucrurile să arate altfel, dacă acționăm în această direcție. „Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, a declarat Marius Budăi.

Totuși, în această situație, analiștii recomandă să ne concentrăm spre economisirea banilor sau să apelăm la pilonul doi de pensii. „Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare”, a recomandat Adrian Benţa, consultant financiar, conform Antena 3 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.