Infofinanciar > Info > Seniorii României pot cere recalcularea pensiilor! Casa de Pensii a anunțat cine poate beneficia de mai mulți bani
Info

Seniorii României pot cere recalcularea pensiilor! Casa de Pensii a anunțat cine poate beneficia de mai mulți bani

Casa Națională de Pensii Publice
sursa: Facebook CNPP

Casa de Pensii a transmis recent că toți pensionarii din România care au realizat stagiul de cotizare pot solicita recalcularea pensiilor, în cazul în care nu sunt mulțumiți cu suma stabilită la momentul depunerii dosarului.

Recalcularea pensiei poate fi făcută prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. De asemenea, persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie pot cere recalcularea.

Cum se solicită recalcularea pensiilor în România

Pensionarii ieșiți la pensie pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, conform Legii pensiilor la articolul 107. Recalcularea drepturilor de pensie se poate face și în următoarele situații: prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare și în situația în care se depun documente suplimentare care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor la articolul 107.

Este important de menționat că pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea. Persoanele care doresc recalcularea pensiei trebuie să depună o serie de documente la Casa de Pensii la care sunt arondate, inclusiv o cerere completată. Printre documentele necesare se numără: cerere, cuponul de pensie, carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată, cartea sau buletinul de identitate în original și copie, scrie capital.ro.

Cererea pentru recalcularea pensiei poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). De asemenea, prin completarea datei de naștere și a sexului, utilizatorii pot afla cu exactitate când se vor putea pensiona, fie că este vorba de o pensie anticipată, o pensie anticipată parțială sau o pensie pentru limita de vârstă.

Reamintim că sistemul de pensii din România a fost subiectul multor dezbateri în ultimii ani, deoarece există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea sa pe termen lung. O reformă a sistemului de pensii a fost lansată în 2019, iar una dintre măsurile luate a fost creșterea vârstei de pensionare pentru femei, care a fost ridicată la 65 de ani, la fel ca și pentru bărbați. Această schimbare va fi implementată treptat până în 2030.

Cu toate acestea, este important de menționat faptul că sistemul de pensii din România este încă în curs de dezvoltare, iar recalcularea pensiilor nu reprezintă o soluție pe termen lung pentru problemele sistemului de pensii. De aceea, este necesară o dezbatere mai amplă și o implicare mai activă a autorităților în găsirea unor soluții durabile și eficiente pentru problemele sistemului de pensii din România.