Infofinanciar > Info > Se propune înghețarea tarifelor RCA. Ce prevede proiectul Ministerului Finanțelor
Info

Se propune înghețarea tarifelor RCA. Ce prevede proiectul Ministerului Finanțelor

rca, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Tarifele RCA reprezintă o mare problemă pentru mulți români. Prețurile din ce în ce mai mari la asigurările obligatorii sunt o bătaie de cap pentru cetățenii care dețin automobile. Lideri de piață ai domeniului dau faliment în lanț și lasă un loc vacant, lucru care poate influența procesul de creștere a prețurilor, care se desfășoară continuu.

În această direcție, autoritățile iau în vedere aplicarea unor măsuri pentru a plafona prețurile RCA, astfel încât cetățenii să poată face față cu tarifele obligatorii. Așadar, Ministerul Finanțelor vine cu o propunere în scopul plafonării prețurilor RCA, pe o perioadă de timp limitată, prin această metodă câștigând timp pentru luarea în calcul a unei decizii permanente, în favoarea cetățenilor.

Se îngheață tarifele RCA

Pentru a rezolva problema prețurilor ridicate la asigurările obligatorii RCA, Ministerul Finanțelor a propus înghețarea tarifelor timp de șase luni, la nivelul valorilor din martie 2022. Această acțiune are ca scop prevenirea scumpirilor de preț, în urma intrării în insolvență a firmei de asigurări Euroins.

Ministerul Finanțelor a scos la lumină o propunere, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, care presupune înghețarea tarifelor RCA din prezent, la nivelul celor din martie 2022. Dorința de a preveni o posibilă creștere, cauzată de insolvența Euroins, vine în contextul în care, în ultimii doi ani au avut loc scumpiri semnificative de 98% pentru asigurarea pe persoană fizică, și de asemenea, o creștere de 104% pentru asigurarea persoanelor juridice.

„Tarifele de primă maxime […] se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prim[ care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul publicat de Ministerul Finanțelor.

În cazul în care tarifele de primă oferite de asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la 1 martie 2023, firmele de asigurări vor fi obligați să preia tariful cel mai mic, conform proiectului în cauză. Noile prime maxime vor intra în vigoare odată cu hotărârea de Guvern. De asemenea, aceste tarife vor fi aplicate pentru contractele încheiate după intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern. În plus, prin acest proiect este limitat comisionul de distribuție aferent contractelor RCA la maximum 8%, în perioada de șase luni specificată.

Guvernul aplică amenzi pentru asigurători 

Asigurătorii care nu respectă aceste implementări vor avea de suferit. Guvernul va aplica amenzi în valoare de 1.000 lei și până la 5.000 de lei pentru asigurătorii care depășesc tarifele maxime de primă, stabilite conform regulilor hotărârii guvernamentale. De asemenea, vor primi amenzi cei care nu respectă limita de comision percepută din contractele RCA în perioada stipulată.

Ministerul Finanțelor a semnalat că prima medie anuală a înregistrat o creștere de aproximativ 34% pentru asigurările pe persoane fizice, și respectiv 45% pentru asigurările persoanelor juridice, în anul 2022. Aceste numere vin în comparație cu prima medie înregistrată în anul 2021.

În comparație cu prima parte a anului 2021, care a fost marcată de retragerea autorizației de funcționare pentru City Insurance, prima medie anulă RCA a înregistrat, în februarie 2023, o creștere de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice, conform Economedia .