Infofinanciar > Info > Valabilitatea polițelor RCA la Euroins încetează în termen de 90 de zile, după ce societatea intră în faliment
Info

Valabilitatea polițelor RCA la Euroins încetează în termen de 90 de zile, după ce societatea intră în faliment

rca, sursa foto playtech
Foto: playtech.ro

Valabilitate polițelor RCA încheiată la Euroins ar înceta, potrivit legii, în termen de 90 de zile, dacă societatea aflată în prezent în insolvență ar intra în faliment.

În acest caz, instituția care va efectua plățile către păgubiți este Fondul de Garantare a Asiguraților. Directorul general al fondului, Mona Lucia Cucu, a precizat pentru Radio România Constanța ce soluții au la dispoziție persoanele care au polițe RCA la Euroins.

Până la faliment

”Polițele de asigurare rămân în vigoare. Deocamdată nu s-a deschis procedura de faliment, doar s-a ridicat autorizaţia. Asigurații Euroins au posibilitatea de a-și denunța această poliță și de a opta pentru asigurare la o altă societate de asigurare. Cei care au acum polițe valabile şi nu mai doresc să le continue, ei trebuie întâi să trimită această denunțare către societate, după care să se adreseze Fondului cu această cerere de plată. Dacă vor decide să păstreze asigurarea în vigoare, atunci nu mai trebuie să facă ei acea denunțare, întrucât vor înceta de drept polițele. Dacă este un eveniment produs pentru care încă nu s-a deschis un dosar de daune, pot să adreseze o cerere de deschidere a unui dosar de daună la Fondul de Garantare”, a declarat Cucu.

Între timp, autoritățile caută soluții pentru a împiedica o posibilă explozie a prețurilor la polițele RCA. Guvernul a anunțat că va aproba cel târziu săptămâna viitoare o hotărâre care va plafona tarifele pentru o perioadă de șase luni la valoarea din luna martie. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a atras și el atenția că la momentul actual se poate vorbi despre o criză majoră pe piața RCA din România.

Cum stăm

Comunicatul de vineri dimineaţă emis de subordonaţii lui Nicu Marcu este sec: „Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie”.