Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu prețurile pentru RCA? Reprezentant ASF: „Nu discutăm despre o plafonare”
Info

Ce se întâmplă cu prețurile pentru RCA? Reprezentant ASF: „Nu discutăm despre o plafonare”

Piața RCA a ajuns la 7,9 mld. lei în 2023
sursa foto gazeta de cluj

Directorul general al sectorului de Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a anunțat că, după o analiză atentă a principalelor companii de asigurări, s-a propus o practicare a tarifelor RCA  la cele din martie 2022, timp de șase luni. Propunerea va fi supusă discuției la Guvern, iar oficialii vor decide când vor aproba această măsură.

Conform reprezentantului ASF, Euroins a întâmpinat probleme de solvabilitate și a urmat un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care a fost închis prin analiza datelor societății la șase și nouă luni. Această analiză a implicat calcule actuariale și analize ale contractelor de asigurare și a condus la constatarea stării de insolvență a companiei.

Cum a ajuns Euroins în insolvență

„Primele semne că asigurătorul are probleme şi că există o potenţială stare de insolvenţă au apărut atunci când am terminat analiza pe care am înaintat-o Consiliului ASF. Până atunci, echipa care a lucrat la această analiză a făcut toţi paşii legali, toate demersurile legale să analizeze situaţiile financiare ale societăţii, să analizeze contractele de asigurare, să facă schimb de informaţii cu alte autorităţi şi o analiză foarte complexă, care a durat aproximativ şase luni de zile şi, în urma acestei analize, s-a constatat starea de insolvenţă a societăţii Euroins şi s-a propus ridicarea autorizaţiei.”, a transmis Ionescu pentru Agerpres.

Reprezentantul ASF a menționat că Euroins reprezintă al patrulea caz de faliment al unei companii cu cea mai mare cotă de piață pe RCA în ultimii 8 ani.

„O cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată. Aşa cum spuneam, un portofoliu cum a avut City şi cum are Euroins, de peste 90% RCA, Euroins chiar mai mult, a avut 95-96% pondere în portofoliu RCA, este un portofoliu care necesită tot timpul un capital de solvabilitate, cash, având în vedere daunele care apar continuu şi daunele care trebuie plătite asiguraţilor societăţii. Ca urmare, într-o societate de genul acesta este dificil să aplici şi legea rezoluţiei. Niciun instrument de rezoluţie nu este aplicabil unei societăţi care are peste 90-95% în portofoliu RCA, tocmai pentru că acest tip de asigurare este unul mai special. Are o perioadă foarte scurtă în timp, de la o lună până la un an de zile maximum. Se încasează bani continuu din această asigurare, dar se plătesc şi daune continuu şi tocmai de aceea administrarea rezervelor de daună şi a societăţii trebuie făcute cu foarte, foarte mare atenţie.”

Ce se întâmplă cu prețurile la RCA?

Cât despre „plafonarea” prețurilor Ionescu a spus că nu este întocmai o plafonare, ci revenirea la prețurile practicate în martie 2022.

„Nu discutăm despre o plafonare. Vorbim despre raportarea la practicarea tarifelor pe care societăţile de asigurări le-au avut în martie 2022. Această analiză a fost făcută şi cu principalele companii de asigurări, având în vedere faptul că tariful RCA a crescut după ieşirea City Insurance din piaţă. Pentru a nu destabiliza piaţa pe următoarele şase luni s-a agreat de principiu ca aceasta să fie propunerea. Discuţia în acest sens va fi făcută la Guvern şi ei vor decide când vor aproba această propunere.E clar că vom traversa o perioadă de reaşezare, având în vedere că ies din piaţă asigurătorii cu o cotă importantă RCA. Va fi o perioadă de reaşezare. Tocmai de aceea propunem această raportare a tarifelor pe care să le aibă asigurătorii la martie 2022, pe o perioadă de şase luni. Sperăm ca în această perioadă, prin măsurile pe care le vom lua noi şi prin dorinţa altor companii de a intra în piaţă, piaţa, undeva în a doua parte a anului, să se mai aşeze.”, a precizat Valentin Ionescu.”, a transmis specialistul.