Infofinanciar > Info > Se pregătește un salariu minim de 3.800 de lei? Ce impact va avea această măsură asupra economiei țării
Info

Se pregătește un salariu minim de 3.800 de lei? Ce impact va avea această măsură asupra economiei țării

Ajutoare în bani pentru români
sursa foto wall-street

Se dorește creșterea salariului minim pe economie, în contextul în care cetățenii din țara noastră se confruntă cu inflația și majorarea accelerată a prețurilor. Aceste lucruri fac ca venitul lunar al unui cetățean să nu fie suficient pentru plata unor produse și servicii de bază și necesare traiului zilnic, precum mâncare, achitarea facturilor sau cumpărarea produselor de igienă.

Conform economiștilor, această creștere bruscă a salariului minim, la valoarea de 3.800 de lei ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei României. Această problemă a măririi salariului minim este o directivă europeană, pe care toate statele membre, precum și România, și-au luat obligația de a o implementa.

3.800 de lei, salariul minim

PSD (Partidul Social Democrat) pune presiuni în cadrul coaliției de guvernare cu scopul de a grăbi procesul de creștere a salariului minim, la suma de 3.800 de lei. Aceștia doresc ca inițiativa care prevede directiva europeană să se desfășoare mai repede decât se dorește la nivel european. Anul viitor, spre fericirea cetățenilor, salariul minim va crește.

Conform directivei UE, majorările ar urma să fie implementate treptat până în 2026. Însă, în România se dorește majorarea salariului minim în 2024, care este de asemenea un an cu alegeri electorale. Politicienii beneficiază de o creștere semnificativă a veniturilor, pe lângă capitalul electoral, deoarece aceștia sunt considerați bugetari de lux, iar salariile lor sunt de 9-10 ori mai mult decât salariul minim.

Înmulțită cu 10, o creștere a salariului minim de 25% ar depăși cu ușurință inflația. Deși românii vor avea mai mulți bani în buzunare, vor putea cumpăra mai puțin decât înainte de majorare, din cauza inflației care se află la baza piramidei salariale. Această „manevră populistă”, așa cum o denumesc analiștii economici, este un motiv de îngrijorare. Potrivit unei minute a Consiliului Băncii Naționale a României (BNR), creșterea nejustificată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele internaționale, la închiderea mai multor afaceri și, în final, la creșterea șomajului.

Salariul minim crescut, un posibil impact negativ

Prin această măsură, de creștere a salariului minim, deficitul bugetar ar putea fi acoperit cu fonduri private, prin mărirea taxelor de stat. Îngrijorările principale pornesc de la firmele românești, care nu oferă o siguranță în cazul acestor creșteri salariale care ar aduce un salariu minim de 3800 de lei brut. Adrian Negrescu, consultant economic, a declarat că lipsesc cu desăvârșire studii în această direcție, iar această creștere ar putea avea un negativ, la nivelul inflației și a locurilor de muncă.

„După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive, o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal” a răspuns analistul economic.

Adrian Negrescu a explicat că o astfel de decizie nu poate fi luată în grabă și necesită studii și informare. De asemenea, acesta a semnalat că mărirea salariului minim va duce la creșterea plății la negru. „Nu spun că nu este necesar ca salariile oamenilor să crească, dimpotrivă. Însă dacă o faci din pix, fără un minim studiu de impact, s-ar putea să te trezeşti că, în loc să încasezi mai mult la buget, vei trimite contingente tot mai largi de salariaţi în economia subterană, să fie plătiţi la negru. Dacă vrei cu adevărat să susţii creşterea salariilor din România, ar trebui, tu stat, să reduci taxele pe muncă în condiţiile în care mai mult de jumătate din ce câştigăm se duce la stat (incluzând aici şi tva şi accize)” a declarat Adrian Negrescu, conform România TV .