Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Marius Pieleanu, despre alegerile din 2024: „Prima șansă o are candidatul PNL-PSD”
Esential

Exclusiv! Marius Pieleanu, despre alegerile din 2024: „Prima șansă o are candidatul PNL-PSD”

Marius Pieleanu,
Sursa foto: Captură ecran Podcastul Hai Romania

Sociologul Marius Pieleanu a analizat în cadrul podcastului Hai România de joi, 16 martie, șansele la alegerile prezidențiale ale tandemului PSD-PNL și ale posibililor contracandidați-surpriză care pot apărea în cursă.

Invitat în cadrul podcastului Hai România moderat de Ionuț Cristache, sociologul Marius Pieleanu a realizat o analiză a candidaturilor care se prefigurează în cursa pentru alegerile prezidențiale.

„Nu exclud participarea împreună (PSD-PNL, n.r.) la Președinție, care poate fi rațională și are consistență de explicație, dar calculele se fac pentru o posibilitate teoretic reală ca în turul doi să ajungă reprezentantul alianței PSD-PNL și reprezentantul AUR. În această situație, cu siguranță că Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă, unul dintre ei, va putea câștiga pe principiul alegerii răului cel mai mic și pe model 2000”, a precizat Marius Pieleanu.

Alianța PNL-PSD are prima șansă

Sociologul nu exclude însă din calcul surprizele care pot apărea în cursa electorală: „Eu mă gândesc însă că, dacă aș fi președinte USR, aș face o mare uniune a Dreptei. Dacă aș fi în locul președintelui USR m-aș duce până la Bruxelles la inceputul anului viitor și aș invita o doamnă de acolo să candideze, pe Laura Codruța Kovesi. Și atunci nu aș fi convins că în turul doi reprezentantul alianței PSD-PNL și cu doamna Kovesi o să iasă cu un scor prestabilit în favoarea celor de la alianță. Pentru că poporul român nu votează rațional decât la alegerile parlamentare și în cele locale.”

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache, în pauza dintre cele două tururi la alegerile prezidențiale pot apărea nenumărate surprize.

„La nivelul la care suntem acum, sigur că prima șansă o are candidatul PNL-PSD. Emoția, factorul determinant în schimbarea opiniei de vot sunt cele două săptămâni între turul unu și turul doi. Acolo se întâmplă lucruri – Nicolae Bădălău este arestat din nou, îl găsim pe Ionel Arsene nu la Brescia, ci la Florența contemplând picturile… Se întâmplă lucruri și atunci se mobilizează pentru că, noi discutăm, PSD 32%, PNL 215, AUR 18, UDMR… din 38% care spun că vin la vot! Dar la prezindențiale pot veni 70-80% adică aproape dublu sau chiar mai mult decât dublu. Și aia nu știu cu cine votează”, explică sociologul.

PNL pierde în fața AUR la europarlamentare

Potrivit acestuia, alianța dintre cele două partide este, de fapt, o „mezalianță politică”, dar care este utilă în asigurarea stabilității. „Nu avem naivitatea că principalele două partide mari ale României se iubesc, este o mezalianța politică. Și e foarte bine că e așa, pentru țară, avem nevoie de stabilitate. PSD-ul, în general, a reușit chestiunea asta. Și PNL-ul. PNL-ul după Iohannis trebuie să se regăsească cumva, să aibă un lider. Nicolae Ciucă poate fi un lider, eu nu cred că mai apare cineva din linia a două, cum a fost Crin Antonescu”, a precizat Pieleanu.

În opinia sociologului Marius Pieleanu, AUR are șanse mari la alegerile europarlamentare: „Îmi este teamă pentru alianța PSD-PNL pentru că instinctul votantului român este unul corect – spune «Dom’le, să împărțim puterea, să nu o punem toată în același coș, dăm parlamentarele PSD-ului și localele, și președinția celorlalți». Pentru că, ce să vezi, cu toate evenimentele lor, cu corupția de-a lungul timpului, PSD are cei mai buni specialiști, cei mai mulți, cel mai mare partid. Noi suntem la al patrulea mandat în care lumea rămâne surprinsă de ce Geoană nu l-a bătut pe Băsescu, dincolo de speculații. Vorbim pe cifre, alea rămân în istorie. Și poate că nu ar fi rău să fie așa mereu, adică să avem echilibru. Dacă lucrurile merg așa, la alegerile europarlamentare AUR-ul va fi pe locul doi. Nu va bate PNL în țară, ci cu voturile din diaspora, unde adună multe voturi”, a mai precizat Pieleanu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.