Info

Problemele majorării salariului minim! Cum pot fi afectate, de fapt, veniturile angajaților

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

După majorarea salariului minim pe economie, au apărut mai multe probleme. Acestea s-au bazat pe diferența dintre veniturile angajaților. Mai concret, un salariat ce primește suma de 3.100 de lei, ar încasa suplimentar cu 100 de lei mai puțin decât cei care au 3.000 de lei brut.

Totul se deduce dintr-un raționament simplu, pentru că salariații ce primesc 3.000 de lei beneficiază de 200 de lei fără taxe.  Guvernul are pe masa discuțiilor proiecte care să rezolve situația critică, oferind angajatorilor posibilitatea să mărească în mod voluntar salariile, contra unui schimb de facilități fiscale.

Expertul fiscal, Gabriel Biriș, a oferit informații cu privire la calcularea CASS și a impozitului pe venit pe salariu. ,,Calculăm CAS-ul, CASS și impozitul pe venit pe salariu și rezultă un salariu net de 1889 lei. La un salariu brut puțin mai mare nu mai avem deducerea, acestea sunt contribuțiile, și rezultă un net cu 109 lei mic față de salariul care e cu 100 de lei mai mic”, a transmis acesta, conform observatornews.ro.

Mai concret, rămân doar 1780 de lei. Mai mulți analiști consideră că până va intra în vigoare ordonanța ce presupune reglementarea salariului minim, ar putea fi create situații pentru angajatori. Aceștia ar putea reduce salariul pentru a putea avea beneficii privind scutirile de taxe. În acest sens, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a transmis că ,,actele normative vor fi însoţite de condiţionări, cine va face acest lucru nu va beneficia de facilitate”.

Măsuri suplimentare pentru mediul privat

Guvernanții au în vedere conturarea unei noi măsuri ce se adresează mediului privat, pentru a nu crea diferențe între câștigurile angajaților. Angajatorii ar putea avea posibilitatea de a oferi în mod voluntar o creștere a salariilor cuprinsă între 3.000 de lei și 5.000 de lei.

Pentru acest plan, Adrian Câciu a avut câteva precizări. ,,Cei care cresc cu 450 de lei brut vor primi la fel o facilitate de 200 de lei. De regulă, atunci când creşte salariul minim, cresc toate salariile. Mai ales că este criză de forţă de muncă în România, angajatorii vor căuta să îşi menţină forţa de muncă şi să-și sprijine salariații. Pe de altă parte, suntem toţi de acord că impozitarea muncii este ridicată și de aceea și statul vine în întâmpinarea acestei probleme”, a subliniat ministrul de Finanțe.

Antreprenorii, însă, nu susțin planurile ministrului de Finanțe. Adrian Dadu, ce lucrează în industria antreprenoriatului, a avut câteva precizări privind declarațiile lui Câciu. Acesta administrează un hotel și un club din Iași, unde lucrează mai mult de 100 de angajați.

,,Nu știu dacă noi mai reușim să ajungem în poziția în care am reuși să bugetăm pentru salarii o sumă de 450 lei. Să facem o astfel de bugetare pe viitor ar însemna o creștere mare a prețurilor noastre pe care le practicăm. Ne îndreptăm clar către un faliment, mai devreme sau mai târziu. Lichidități nu mai sunt de mult, de pe vremea pandemiei cred”, a subliniat Adrian Dadu, conform Observator.

Trei salarii minime nete în 2023

Din anul 2023, cei care lucrează în construcții se vor bucura de o creștere salarială de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, ambele calculate brut. Salariul net va ajunge la 3.150 de lei. În industria alimentară și în agricultură, salariul rămâne de 3.000 de lei brut. În acest sens, angajații vor primi în mână 2.362 de lei.

Și pentru acest plan, Gabriel Biriș a oferit câteva explicații. ,,Legislația fiscală a fost făcută varză în ultimii ani de zile. Toate aceste diferențe de salarii, unii scutiți de impozit, alții scutiți și de impozite și de contribuții, alții și cu contribuția redusă… nu dă deloc încredere în calitatea actului de guvernare. Creează diferite categorii de contribuabili, unii mai impozitaţi, alţii mai puțin, aia mai puțin impozitați se luptă pentru privilegii și de aici întreagă divizare a nației”, a transmis expertul fiscal.