Infofinanciar > Info > Se pregătesc noi ajutoare pentru cetățeni. Investiții de la stat pentru românii vulnerabili
Info

Se pregătesc noi ajutoare pentru cetățeni. Investiții de la stat pentru românii vulnerabili

marius-budai, sursa foto Romania tv
sursa foto Romania tv

În acest an, statul a implementat diferite ajutoare care au rolul de a sprijini diferite industrii și domenii, dar mai ales, de a servi ca suport pentru cetățenii aflați în situații dificile sau care fac parte din grupuri vulnerabile.

Astfel, statul a realizat investiții care prevăd acordarea de ajutoare pentru domenii precum turismul, agricultura, dar și piața muncii. Ministrul Muncii și al Justiției Sociale, Marius Budăi, a anunțat că anul acesta se pregătesc investiții importante, pe care statul le va implementa în următoarea perioadă. Există în acest moment două investiții strategice care vizează piața muncii și principalii actori care fac parte din ea.

Investiții strategice pentru ocuparea forței de muncă 

Statul vine cu două investiții majore, care au ca rol reformarea domeniului ocupării forței de muncă în țara noastră. Un prim proiect vizează Agenția Națională de ocupare a Forței de Muncă și este în valoare de 316 milioane de euro.

„Ministerul Muncii are de implementat două investiții strategice în această perioadă extrem de importantă! Una este în domeniul ocupării forței de muncă din România. Avem un proiect care își dorește să transforme Agenția Națională de ocupare a Forței de Muncă, un proiect care se intitulează: Servicii moderne accesibile și pregătite pentru viitor,  în valoare de 316 milioane de euro.” a declarat Marius Budăi.

Acest proiect are ca scop schimbarea viziunii asupra ANOFM, dar și a rolului ei pe piața muncii. Un alt principiu pe care acest proiect îl prevede este nevoia de schimbare a percepției angajatorilor față de subvențiile pe care trebuie să le plătească pentru ucenicie sau tineri.

„Ne dorim ca prin acest proiect să creștem capacitatea administrativă a agenției naționale astfel încât să transformăm Agenția Națională într-un actor activ pe piața muncii și să schimbăm viziunea nu numai să fim plătitori de acele subvenții care se acordă pe ucenicie sau pentru tineri, care sunt foarte bune și foarte importante, însă să devenim și activi pe piața forței de muncă, să devenim mobilizatori și să fim astfel acel liant între mediul privat și forța de muncă”, a explicat ministrul Muncii.

Incluziunea socială, un aspect important

Conform ministrului, incluziunea socială este punctul central al investiției cu numărul doi din planul statului. Acest proiect inițiat de Ministerul Muncii va fi extins pentru a oferi servicii integrate în zonele rurale. Astfel, persoanele vulnerabile vor putea beneficia mai ușor de servicii de înaltă calitate. Proiectul va dezvolta, în esență, servicii comunitare integrate și va costa 816 milioane de euro. „Și aici dau exemplu accesul la servicii medicale de bază sau să schimbăm asistența socială” a subliniat Marius Budăi.

Proiectul prevede o asistență socială specializată pe nevoile fiecărui caz în parte. „Spuneam la un moment dat, când am lansat venitul minim de incluziune, să mergem către o asistență socială bazată pe management de caz. Ce ar însemna asta, ar însemna faptul că, de exemplu, la o familie care își solicită un sprijin pentru a intra într-un venit minim de incluziune, să avem un serviciu de consiliere școlară care să aibă drept scop combaterea și prevenirea abandonului școlar. Sunt lucruri extrem de importante pe care le vom implementa în perioada următoare sperăm noi și cu succes”, a explicat ministrul, conform Antena 3 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.