Infofinanciar > Info > Marcel Boloș și Marius Budăi, trași la răspundere de U.E în chestiunea pensiilor speciale. Riscăm să pierdem bani din PNRR
Info

Marcel Boloș și Marius Budăi, trași la răspundere de U.E în chestiunea pensiilor speciale. Riscăm să pierdem bani din PNRR

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
Sursă foto: dcbusiness.ro

În cursul săptămânii viitoare va avea loc o nouă rundă de negocieri cu Executivul European pentru a se clarifica chestiunea pensiilor speciale. România va reprezentată la Bruxelles de Marius-Constantin Budăi și Marcel Boloș.

În urma votului de ieri din Senat privind reforma pensiilor speciale oficialii europeni au criticat dur actul normativ care impune reglementarea veniturilor speciale. Altminteri, inițiativa legislativă a fost votată de Senat însă, cu foarte mare greutate și bâlci.

Magistrații, cea mai privilegiată categorie din sectorul public

Magistrații sunt cei mai privilegiați angajați din sistemul public aceștia vor încasa o pensie reprezentând 80% din totalul veniturilor din ultimul an de activitate în timp ce restul categoriilor de „speciali” vor beneficia de o remunerații lunare care vor reprezenta 65% din veniturile încasate în ultimul an.

În aceste condiții, ministrul Muncii și cel al Investițiilor și Fondurilor Europene, Marius-Constantin Budăi și Marcel Boloș se vor deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a soluționa chestiunea privind reforma sistemului public de pensii, cu precădere cea a veniturilor speciale acordate celor peste 10.000 de angajați eligibili ai sistemului public.

Reforma în cauză a generat un scandal imens în Camera superioară a Parlamentului care i-a avut ca protagoniști pe de-o partepe  militari și reprezentanți ai opoziției și pe de alta pe membri Coaliției de guvernare.

În timpul votului, reprezentanții europeni criticau cu vehemență forma agreată de Coaliție. Deși, opoziția a făcut front comun cu oficialii europeni, legea pensiilor speciale a trecut de Senat în forma agreată partidele de guvernământ. Prin urmare, magistrații vor beneficia de o pensie lunară în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, iar restul categoriilor de angajați speciali vor primi o remunerație lunară de 65% din totalul veniturilor din ultimul an de muncă, potrivit realitatea.net.

Senatorii s-au certat ca la ușa cortului

De asemenea, lege prevede interzicerea cumulului pensiilor speciale în timp ce partea de necontributivitate va fi taxată cu 15%. Anterior votului, cadrele militare dar și polițiștii au protestat pe holurile Parlamentului.

În timp ce demnitarii se certau ca la ușa cortului, în Camera Superioară a Parlamentului, reprezentanții Comisiei Europene au lăsat de înțeles că formula de calcul a pensiilor speciale ar trebui să reprezinte 45% din ultimul an de activitate.

Parlamentarii USR au afișat pancarte pe care era afișat mesajul „Tăiați pensiile speciale”. În replică, membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual ( SNPPC) au afișat la rândul lor un mesaj prin care au solicitat eliminarea pensiilor militare din PNRR:

„Să se scoată pensiile militare din PNRR, nu au ce căuta pensiile militare în PNRR. 9,4% sunt destinaţi pensiilor civile, iar dânşii acum, pe campanie electorală, pentru a-şi crea avantaje electorale, au introdus pensiile militare în acest PNRR doar pentru a-şi bate joc de această familie ocupaţională şi a puncta electoral, atât. Nu mai avem poliţişti, nu se mai îndreaptă tinerii către această profesie de risc şi vocaţie, militarii îşi dau demisia pe capete. (…) Avem mai multe maşini în parcare decât poliţişti la muncă”, a declarat liderul SNPPC, Vasile Zelca.

În timp ce pensiile speciale sunt intens dezbătute în principalul for legislativ al statului, România riscă să piardă o finanțare de 3 miliarde de euro, deoarece reforma pensiilor speciale este jalon asumat de Guvern în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.