Infofinanciar > Info > În ce domenii lucrează cetățenii ucraineni veniți în România? ANFOM a reușit să încadreze în muncă 814 refugiați
Info

În ce domenii lucrează cetățenii ucraineni veniți în România? ANFOM a reușit să încadreze în muncă 814 refugiați

Muncitori în Republica Moldova
sursa foto: dreamstime.com

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a raportat că 1.746 de cetățeni ucraineni s-au înscris la agențiile teritoriale pentru a primi informații, consultanță profesională și sprijin pentru medierea muncii. Din evidențele ANOFM reiese că cei mai mulți refugiați ucraineni înregistrați la AJOFM/AMOFM București se află în București (366), Maramureș (134), Suceava (129), Galați (113), Arad (106), Timiș (93), Bihor (92), Constanța (75), printre altele.

Care sunt principalele domenii în care lucrează cetățenii ucraineni

În consecință, ANOFM a reușit să încadreze în muncă un număr total de 814 cetățeni ucraineni, oferindu-le servicii de ocupare a forței de muncă.

Printre ocupațiile cetățenilor ucraineni care sunt angajați în prezent se numără montatori de cablaje auto, specialiști în industria auto, specialiști în industria textilă, muncitori în construcții, violoniști, șoferi, comercianți în industria Horeca, reprezentanți de vânzări, pescari, cofetari, profesori, mecanici auto, profesioniști IT, brutari, ospătari, chelneri, ambalatori, bucătari, operatori de procesare a datelor, coafeze, manichiuriste, cosmeticieni, îngrijitori de spații verzi, manipulanți de mărfuri, lucrători în industria alimentară, muncitori necalificați în domeniul electricității, muncitori necalificați în întreținerea drumurilor, chimiști în industria textilă, vânzători de mașini, operatori de mașini, asistenți sociali, traducători, muncitori în industria aeronautică, tehnicieni dentari, ingineri, arhitecți, manageri, ingineri proiectanți, muncitori necalificați în turnarea metalelor neferoase, ingineri navali, manageri de vânzări, controlori de calitate, operatori de mase plastice, părinți sociali, operatori de macarale plutitoare, agenți navali, fotografi și funcționari administrativi.

Angajatorii caută lucrători din Ucraina

În plus, s-a raportat că 346 de angajatori și-au exprimat dorința de a angaja cetățeni ucraineni, ceea ce indică un total de 4.483 de locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane. Locurile de muncă declarate acoperă diverse industrii, cum ar fi, fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și motoare, hoteluri și facilități de cazare similare, fabricarea de mobilier, restaurantele, fabricarea altor articole de îmbrăcăminte,  fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice, printre altele.

Majoritatea locurilor de muncă oferite de angajatori sunt pentru posturi precum muncitori necalificați la asamblarea pieselor, ambalatori manuali, muncitori necalificați în industria confecțiilor, asamblori de îmbrăcăminte, lucrători în bucătărie, ospătari, manipulanți de mărfuri și altele.

Este important de reținut că cetățenii ucraineni sunt eligibili pentru angajare fără permis de muncă și au, de asemenea, dreptul la stimulente de angajare și la protecție în cadrul sistemului de asigurări de șomaj. Totuși, aceste beneficii sunt aplicabile doar dacă se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din județele și municipiul București și îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru cetățenii români, potrivit Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.