Info

Investiții majore în jurul Mării Negre! Care este viitorul energiei românești

Popescu, Sursă foto: Antena 3
Sursă foto: Antena 3

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, în cadrul Conferinței Naționale „Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră” că Guvernul va investi în construirea unor noi centrale în zona Dobrogei, pentru a crește producția de energie electrică. În cadrul unui discurs, oficialul a oferit mai multe informații vizavi de acest proiect. În prezent, țara noastră dispune de parcuri eoliene doar în zona Dobrogei.

„Dacă ne referim la energia eoliană, doar energia eoliană, din păcate în România s-a construit energie eoliană onshore doar în zona Dobrogei şi evident în zona Dobrogei vânturile bat, probabil, cu o periodicitate. De aceea cât bat avem energie, avem export, iar când nu bat nu mai avem deloc eoliană.

Cred că din punct de vedere al onshore şi aici împreună cu Transelectrica am gândit să stimulăm investiţii în zona onshore eoliană și în alte părți ale României așa încât, în cazul în care nu bate în zona Dobrogei (…) să avem cât de cât o repartiție unitară, pentru că în Dobrogea vrem să mai construim încă două centrale nucleare”, a spus Popescu.

„Vorbim despre viitorul potențial off-shore wind din Marea Neagră. Deci pentru a putea investi masiv în energia eoliană off-shore în Marea Neagră avem nevoie, clar, de evacuarea energiei din Dobrogea în restul ţării, către vest”, a mai adăugat Ministrul Energiei, potrivit celor de la România TV.

Potențial energetic imens în Marea Neagră

Virgil Popescu a mai subliniat perspectivele pe care le are România în ceea ce privește energia eoliană, dar și potențialul imens care există în această direcție în Marea Neagră. De asemenea, oficialul Guvernului a mai susținut că trebuie explorată zona offshore din Marea Neagră, întrucât energia eoliană de aici va ajuta țara noastră să devină independentă din punct de vedere energetic.

„Dezvoltăm împreună cu Transelectrica un proiect al cablului de curent continuu de transport, îngropat de la est, la vestul României, practic pe traseul conductei Tusla-Podişor şi apoi Brua, în aşa fel încât să evacuăm cât mai multă energie de acolo. Împreună cu Georgia şi cu Ungaria discutăm de cablul submarin îngropat care să facă o legătură, o punte între Marea Caspică şi Marea Neagră,  şi să vină energie, un coridor verde de energie din Marea Caspică, preia energia din Marea Neagră și evident, o transportă mai departe spre Europa, asta vizavi de transport pentru că nu putem vorbi de să construim energie în Marea Neagră dacă nu dezvoltăm și transportul, să poate fi preluat de către rețeaua de transport.

Întorcându-mă la potențialul eolian din Marea Neagră, vorbim despre un potențial din datele pe care le avem, exploatabil de 96 de G-watii dintre care să zicem 22 gw în apele shallow) până în 50 de metri, acolo unde pot fi instalate turbine eoliene fixe pe sol, trebuie să știți că și solul de adâncime joasă al Marii Negre diferă de la nord spre sud, de exemplu în zona de sud Constanța, Tuzla când te duci mai în jos, spre Eforie e din ce în ce mai greu să prinzi și să poți face fundaţiile.

Acolo vorbim de vânt care poate să ajungă inclusiv la 70-80% periodicitatea anuală, adică vorbim de un potenţial uriaş din punct de vedere al funcţionalităţii continue şi aproape în bandă al energiei eoliene off-shore. Avem probleme cu zonele protejate, cu Natură 2000 (…)”, a mai completat Popescu.