Infofinanciar > Info > Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Marius – Constantin Budăi, despre tăierea veniturilor: „Vor fi recalculate”
Info

Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Marius – Constantin Budăi, despre tăierea veniturilor: „Vor fi recalculate”

pensii marius constantin budai, ministrul muncii (sursă foto: dailybusiness.ro)
sursă foto: dailybusiness.ro

Se discută din ce în ce mai mult în ultima vreme despre tăierea unor pensii, iar cel care poate cel mai bine să răspundă la întrebări este acum Marius – Constantin Budăi, ministrul Muncii. Acesta a fost prezent în cadrul unei emisiuni televizate unde a comentat toată situația.

Oficialul de la Muncă, Marius – Constantin Budăi, a specificat miercuri seară, 1 martie, faptul că unele pensii ale românilor vor fi „recalculate”, iar asta indiferent de categoria socio-profesională. Totul depinde acum de valoarea salariului brut, căci această sumă nu poate fi depășită.

„Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius-Constantin Budăi, în cadrul emisiunii „Punctul Culminant” de la România TV.

Ce se întâmplă cu pensiile din justiție?

Ministrul Muncii a adus în discuție cu această ocazie și subiectul veniturilor pensionarilor ce au activat în domeniul justiției. Acesta a subliniat faptul că: „În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.

Indiferent de categoria socio-profesională, valoare pensiei va putea să se majoreze, procentual vorbind, până la 80% „din calculul din venitul brut, însă fără să depășească venitul net” din timpul activității.

„Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai declarat Marius – Constantin Budăi.

Pensiile militare, o altă problemă

Nici pensiile din sistemul Apărării nu au fost ignorate. În acest sens, oficialul de la Muncă a specificat faptul că acestea ar urma să fie înglobate în proiectul de lege pe care Guvernul României, împreună cu Banca Mondială, îl au în lucru la momentul actual.

„Există un articol în acest proiect însă, eu reiterez ceea ce am spus pensiile militare nu sunt pensii speciale. Însă avem discuții, am avut discuții cu dumnealor, discutăm în continuare cu cei doi miniștrii de resort al Apărării și de Interne cu siguranță vom avea toate elementele necesare în discuțiile cu Comisia Europeană”, afirmă ministrul.

Special sau militar?

O altă problematică de interes este reprezentată de celebrele pensii speciale. Marius – Contsantin Budăi explică pentru România TV cum veniturile celor ce au muncit în domeniul militar au ajuns acum să poarte această titulatură: „Specialiștii care au scris în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.), PNRR-ul ăla pe ascuns și în secret, au scris o expresie inexistentă din punct de vedere juridic în România: pensii speciale”.

„Pensii speciale poate să spună oricine alt cineva însă nu un specialist. Ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, iar pensiile militare sunt cu totul și cu totul altceva. Din cauza aceste expresii inexistente juridic în România, Comisia Europeană a înțeles că se discută în PNRR despre toate pensiile care pe lângă contributivitate mai au și alte componente de la bugetul de stat, deci nu sunt strict doar pe contributivitate și atunci s-a cerut includerea pensiilor militare”, explică oficialul de la Muncă, citat de romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.