Infofinanciar > Info > Se dau până la 9.000 de lei gratuiți familiilor din România! CNAS a făcut anunțul
Info

Se dau până la 9.000 de lei gratuiți familiilor din România! CNAS a făcut anunțul

Bani
Sursa foto Stirile Kanal D

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat un comunicat despre cele mai recente modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de sănătate. Ele afectează în mod direct veniturile primite de femeile care intră în concediu de maternitate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical. Asta înseamnă că persoanele care intră în concediu de maternitate și aveau un salariu mai mare de trei salarii minime brute pe țară, adică de peste 9.000 de lei brut, se vor confrunta cu un prag de venituri.

Modificările și completările au fost incluse în Ordonanța de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate în ședința de Guvern de miercuri, 15 martie. Aceste modificări se aplică pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru cel de sarcină și lăuzie, după 60 de zile de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial.

Prag de venituri pentru persoanele intrate în concediu de maternitate

„Venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în ședința de guvern de astăzi.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

Amintim că persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul”, se transmite în comunicatul de presă al CNAS.

Cum se schimbă baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate?

Conform modificărilor OUG nr. 158/2005, „baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare”, conform CNAS.

Scopul acestor modificări este de a implementa un mecanism echitabil și unitar „pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”.

Măsura afectează în principal persoanele care intră în concediu de maternitate și media veniturilor din ultimele șase luni este mai mare decât trei salarii minime brute la nivel național, adică peste 9.000 de lei brut. În aceste cazuri, persoanele respective nu vor mai putea avea venituri mai mari decât acest prag în timpul concediului de maternitate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.