Infofinanciar > Info > Vești bune pentru părinți! S-a prelungit durata concediului pentru creșterea copilului
Info

Vești bune pentru părinți! S-a prelungit durata concediului pentru creșterea copilului

sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

În 2023, există modificări în ceea ce privește durata concediului pentru creșterea copilului. Potrivit acestor modificări, celălalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, indiferent dacă este mama sau tatăl salariat, are acum posibilitatea de a beneficia de cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului. În versiunea anterioară a legislației, se prevedea numai o lună de concediu pentru celălalt părinte.

Conform legislației în vigoare, concediul de creștere a copilului poate fi acordat pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap. Acest concediu poate fi solicitat și utilizat de oricare dintre părinți, în funcție de decizia lor. Scopul acestui concediu este de a permite părinților să aibă grijă de copilul lor în primele etape importante ale vieții sale și să se asigure că primește îngrijirea necesară pentru dezvoltarea sa armonioasă.

Ambii părinți pot sta împreună cu copilul în primele sale două luni de viață

Dacă mama alege să rămână acasă cu bebelușul pe perioada celor 2 ani, tatăl are acum posibilitatea de a-și lua concediu paternal timp de 2 luni, cu o lună în plus față de cum era stabilită legea în trecut. Desigur, dacă mama este cea care vrea să se întoarcă la lucru, iar tatăl este cel care vrea să rămână acasă cu copilul, noile reguli se aplică în același fel.

„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare.

Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor. La art. III alin.(2) din OUG nr.164/2022 este o eroare de redactare, care se va corecta ulterior”, explică directoarea Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Gabriela Iova.

Ce documente sunt necesare pentru cererea concediului de creștere a copilului

Cerere pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului;

Originalul și copia actului de identitate al persoanei solicitante și a celuilalt părinte, precum și certificatul de naștere al copilului (copie + original);

Acte doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul (părinte natural, părinte adoptiv, tutore legal etc.);

Certificat de căsătorie, dacă este cazul (copie și original)

Adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana care solicită indemnizația pentru creștere a copilului a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului și adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă);

Adeverință de la angajator care să specifice prima şi ultima zi de concediu de maternitate;

Adeverință de la angajator din care să rezulte data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie și prima zi de concediu de creşterea copilului, informează România TV.