Infofinanciar > Info > Schimbări în sistemul de sănătate. Medicii de familie se plâng că platforma CNAS nu funcționează
Info

Schimbări în sistemul de sănătate. Medicii de familie se plâng că platforma CNAS nu funcționează

cnas card de asigurari
Sursa foto: Webtur

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să își asume faptul că sistemul informatic dispus de cel din urmă este nefuncțional în stadiul în care se află la momentul actual.

SNMF cere CNAS introducerea formularelor electronice în schimbul celor tipizate pe suport de hârtie. De altfel, se cere și tehnologizarea tuturor formularelor și rețelelor să existe doar în format electronic, pentru a se renunța la tipizarea lor în cabinete.

SNMF cere implementarea unui sistem electronic de urgență

Medicii de familie au transmis miercuri un comunicat de presă în care au explicat că „Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). (…) Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică.

Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”.

SNMF a mai precizat faptul că sistemul actual al documentelor tipărite este învechit și nefuncțional, deoarece blochează activitatea medicală din medicina primară. De asemenea, acesta „este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, mai spune SNMF.

Timpul de așteptare este mai crescut din cauza tipizărilor de formulare

Conform acestora, accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate este afectat în mod direct de imposibilitatea interogării categoriei de asigurat, în cea mai mare parte din cauza creșterii timpilor de așteptare. SNMF arată că erorile sistemului de înregistrare a categoriilor de asigurat „prejudiciază” pacienţii de drepturile lor „fireşti” ca asigurați ai sistemului public de sănătate.

Reprezentanții Societatății Naţionale de Medicina Familiei au expicat că „Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei”, citează Agerpres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.