Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță sfârșitul războiului din Ucraina? Cum arată planul de pace al lui Zelenski
Lumea la zi

Se anunță sfârșitul războiului din Ucraina? Cum arată planul de pace al lui Zelenski

Volodimir Zelenski, Sursă foto: Digi24
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto: Digi24

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a promovat energic planul său de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele american Joe Biden și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Zelenski și-a anunțat prima dată formula de pace la un summit din noiembrie al Grupului celor 20 de economii majore.

Prevederile panului

1.Securitatea radiologică și nucleară, cu accent pe restabilirea siguranței în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporizhzhia din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2.Securitatea alimentară, inclusiv protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

3.Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii sale energetice, jumătate din aceasta fiind afectată de atacurile rusești.

4.Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

5.Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU, despre care Zelenskiy a spus că „nu poate fi negociată”.

6.Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7.Justiție, inclusiv înființarea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești.

8.Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și restaurarea instalațiilor de tratare a apei.

9.Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina.

10.Confirmarea sfârșitului războiului, inclusiv un document semnat de părțile implicate.

Propunerea lui Zelenski pentru Summmitul Global al Păcii

În decembrie, Zelenski i-a îndemnat pe liderii Grupului celor Șapte națiuni să susțină ideea sa de Summit Global al Păcii, care va avea loc în iarnă și care se va concentra pe planul de pace „în ansamblu sau pe anumite puncte specifice în particular”, conform reuters.com.

Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reiterat marți că nu va renunța la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forța, aproximativ o cincime din Ucraina, pe care spune că l-a anexat.

Zelenski a fost într-o avalanșă diplomatică prezentându-și planul liderilor, inclusiv lui Biden, președintelui francez Emmanuel Macron și premierului indian Narendra Modi, a cărui țară a preluat președinția G20.

Sprijinul lumii occidentale pentru armata ucraineană s-a ridicat la miliarde de dolari, în frunte cu Washingtonul, iar națiunile s-au grăbit să ajute Kievul cu deminarea și repararea infrastructurii energetice. Dar răspunsul la planul de pace al lui Zelenski și la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut.

În timpul vizitei lui Zelenski la Washington la 22 decembrie, Biden a declarat în remarci publice doar că el și Zelenski „împărtășesc exact aceeași viziune” pentru pace și că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.

Cine vrea pace în lume și cine nu?

Modi, al cărui guvern nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, a declarat după prezentarea planului de către Zelenski că a „reiterat cu tărie” apelul său pentru încetarea imediată a ostilităților și a transmis sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace.

Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina „în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că șansele pentru orice discuții de pace sunt mici în curând: „Cred că confruntarea militară va continua și cred că va trebui să așteptăm în continuare un moment în care vor fi posibile negocieri serioase pentru pace”.