Infofinanciar > Lumea la zi > The Moscow Times: 7 feluri neașteptate în care Rusia este afectată de sancțiunile europene
Lumea la zi

The Moscow Times: 7 feluri neașteptate în care Rusia este afectată de sancțiunile europene

bzi.ro
sursa foto bzi.ro

Chiar dacă sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina nu au dus la prăbușirea economică dramatică pe care unii au prezis-o, au avut totuși un impact de anvergură. Rusia duce lipsă de o gamă largă de produse pe care le importa anterior din Europa.

Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, iar penuria de bunuri, accesul limitat la servicii și alte restricții schimbă încet-încet viața de zi cu zi în moduri uneori surprinzătoare – de la rețete modificate de dulciuri și viteze mai mici de internet la crematorii închise și mai puține autobuze.

La nouă luni de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, The Moscow Times notează șapte moduri neașteptate în care sancțiunile s-au făcut simțite:

Modificarea rețetelor de dulciuri

Kirill Zykov / Agenția de presă de la Moscova

Șeful unei fabrici de dulciuri din orașul Perm din Munții Ural a declarat în octombrie că fabrica, una dintre cele mai mari din regiune, a fost nevoită să modifice rețetele unora dintre produsele sale după ce sancțiunile occidentale au tăiat importurile de ingrediente cheie.

„Există materii prime care, în mod obiectiv, nu pot fi produse în Rusia. De exemplu, boabele de cacao nu cresc aici”, a declarat Boris Shvaytser într-un interviu acordat postului local de știri 59.ru. „[Obținerea] multor componente a devenit problematică”.

Pe lângă schimbarea rețetelor, fabrica a forțată să caute noi echipamente după ce furnizorii din Italia, Germania și Marea Britanie au oprit cooperarea.

Internet mobil lent

Serghei Kiselev / Agenția de presă de la Moscova

Viteza internetului mobil LTE în Rusia a scăzut în medie cu 0,6 megabiți pe secundă față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat în martie de agenția rusă de analiză a informațiilor TelecomDaily.

Iar problemele legate de viteza internetului sunt așteptate să se înrăutățească pe măsură ce ieșirea giganților europeni din domeniul telecomunicațiilor, inclusiv Nokia și Ericsson, face mai dificilă modernizarea rețelelor rusești.

Unii operatori de telefonie mobilă din Rusia au reprofilat frecvențe utilizate pentru rețelele 3G pentru servicii celulare LTE, a raportat luna trecută ziarul Izvestia, pro-Kremlin, care a relatat luna trecută. Dar este puțin probabil ca această tactică să rezolve problema pe termen lung, potrivit experților.

Crematoriile închise

Oleg Kharseev / Kommersant

Un crematoriu premiat din orașul Voronej, situat în sud-vestul țării, a fost nevoit să se închidă luna aceasta după ce singura sa cameră de incinerare – produsă în Republica Cehă – s-a defectat.

Nu este clar dacă va putea fi redeschis, deoarece cuptorul defect nu poate fi înlocuit din cauza unei interdicții a Uniunii Europene privind exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia.

Specialiștii ruși și reprezentanții furnizorului ceh de echipamente de incinerare, Tabo-CS, lucrează la repararea cuptorului, dar nu știu cât timp va dura, potrivit site-ului de știri De Facto, cu sediul la Voronej.

Potrivit site-ului său, echipamentul de incinerare Tabo-CS este folosit în zeci de alte orașe din Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg și Novosibirsk.

Mai puține autobuze

Agenția de presă de la Moscova

Operatorii de transport local din 84 de orașe rusești au anulat până la 200 de rute de autobuz și troleibuz în acest an, potrivit unui studiu realizat de compania de modelare Simetra.

Unul dintre motivele acestor schimbări este reprezentat de întreruperile lanțurilor de aprovizionare legate de sancțiuni, care, la rândul lor, au avut un impact asupra producătorilor de vehicule din Rusia.

De exemplu, activitatea uzinei de construcție de vagoane de marfă Tikhvin din regiunea Leningrad a fost suspendată mai mult de două luni în timpul verii, deoarece a rămas fără rulmenți cu bile de producție americană, esențiali pentru procesul de fabricație.

Întoarcerea cărții de identitate clasice

Sophia Sandurskaya / Agenția de presă de la Moscova

Autoritățile rusești caută să înlocuiască sistemul intern de pașapoarte al țării cu o carte națională de identitate digitală cel puțin din 2013 – iar noile carduri de plastic urmau chiar să fie testate în unele regiuni în acest an. Însă sancțiunile occidentale au forțat autoritățile să înghețe proiectul pe termen nelimitat.

Printre motivele acestei schimbări de direcție se numără faptul că Rusia nu poate produce suficiente cipuri și plastic pentru a realiza cardurile, a raportat Forbes Russia în iunie.

Clădiri goale

Serghei Kiselev / Agenția de presă de la Moscova

Numărul de spații libere în clădirile de birouri și centrele comerciale din Rusia continuă să crească ca urmare a ieșirii marilor retaileri străini.

Se estimează că ponderea spațiilor vacante din centrele comerciale din capitala Moscova va ajunge la 17% până la sfârșitul anului, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară NF Group, raportate de cotidianul de afaceri rus Kommersant la începutul acestei luni.

Și 12% din clădirile de birouri din Moscova vor fi goale până la sfârșitul anului, potrivit unui reprezentant al firmei de consultanță CORE.XP, citat de Kommersant.

Piloți slab pregătiți

Alexander Avilov / Agenția de presă de la Moscova

Piloții de linie din Rusia au mai puține opțiuni de pregătire, după ce compania națională turcă Turkish Airlines ar fi interzis piloților ruși să folosească dispozitivele sale de pregătire pentru simularea zborurilor.

Se pare că interdicția a fost impusă din cauza temerii Turkish Airlines de a nu deveni victima unor sancțiuni secundare din partea Agenției pentru Siguranța Aviației din UE.

Decizia Turciei este semnificativă, având în vedere că nu toate tipurile de dispozitive de pregătire pentru simularea zborurilor sunt disponibile cu ușurință în Rusia sau în statele partenere prietene, potrivit experților intervievați la începutul acestui an de către publicația independentă The Insider.