Info

Schimbări privind voucherele de energie. S-a aflat când intră pe card suma de 700 de lei pentru 2,8 milioane de familii

Bani pentru facturile la energie Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat modificări importante în ceea ce privește efectuarea plăților cu cardul de energie. Noile măsuri prevăd devansarea datei de la care se poate face plata, cu 10 zile, precum și posibilitatea realizării ei online.

„Domnul premier ne-a cerut să devansăm data şi să permitem plata pe 20 februarie. Devansăm cu 10 zile plata”, a declarat Marcel Boloş , ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Termenul anterior prevăzut pentru efectuarea plăților era 1 martie.

Noul calendar anunțat prevede că livrarea cardurilor de energie se va realiza de către Poșta Română în intervalul 1-15 februarie, iar de la 20 februarie se va putea realiza plata efectivă a facturii la energie cu respectivul document. Plata se va putea face la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

„Apoi, beneficiarii trebuie să ceară poștașului dovada plății. Este important”, a subliniat ministrul Marcel Boloș, vorbind despre voucherele de energie.

O altă modalitate de plată prevăzută în procedura publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor este cea prin mandat poștal către contul furnizorului de energie sau al asociației de proprietari/locatari. Și la acest capitol, a survenit o schimbare importantă: „Vom da posibilitatea să fie făcută plata online“, a declarat ministrul Investițiilor, citat de Antena 3 CNN. El a mai precizat că acolo unde nu sunt servicii de internet, poștașii vor completa actele manual.

Ce facturi pot fi achitate cu cardul de energie

Conform informațiilor MIPE, cardurile de energie vor fi distribuite în perioada următoare către 2,8 milioane de gospodării, pentru aproximativ patru milioane de beneficiari.

Aceștia vor primi din partea factorilor poștali care realizează distribuția un document pe hârtie, „Cardul de energie“, cu ajutorul cărora vor putea plăti facturi în valoarea de maxim 700 de lei per tranșă. Ajutorul alocat de guvern este prevăzut a fi acordat în două tranșe, în valoare egală, de câte 700 de lei fiecare. Prima tranșă din februarie se poate utiliza până pe 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în septembrie și va putea fi utilizată pentru efectuarea plăților în perioada 1 iulie – 27 decembrie 2023. Pentru ambele tranșe se folosește același card de energie distribuit în februarie. Cardul este gratuit, însă, dacă este pierdut sau distrus, beneficiarul va trebui să suporte costurile de remitere și distribuire.

Cardul de energie poate fi utilizat pentru achitarea facturilor de energie electrică, energie termică centralizată (căldură) și de gaze naturale. Se pot plăti și facturi restante, nu doar cele pentru luna în curs, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului., în limita sumei disponibile, respectiv rămase pe card. Același card poate fi utilizat pentru efectuarea mai multor plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Cel mai important ajutor acordat de guvern

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile. Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată“, a precizat ministrul Marcel Boloș.