Info

Anunț de ultimă oră despre voucherele la energie! Care sunt românii ce nu vor primii ajutoare

vouchere la energie, carduri de energie, sursă foto INFOFINANCIAR
sursă foto: INFOFINANCIAR.RO

Marcel-Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat situațiile în care chiar dacă pe hârtie un cetățean ar putea fi considerat eligibil pentru voucherele la energie, el nu le va primi.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că tipărirea și împlicuirea voucherelor la energie a început. Distribuirea cardurilor este programată să înceapă pe data de 1 februarie, iar pe data de 20 februarie beneficiarii vor putea începe să realizeze plăți cu ajutorul de încălzire. Însă sunt câteva situații în care unii dintre ei nu o să mai primească cardul de energie. De ce?

Cine sunt românii care nu vor primi vouchere la energie

Marcel-Ioan Boloș a precizat faptul că există, în evidențele Ministerului Muncii, aproximativ 4 milioane de români care se încadrează pentru acordarea voucherului la energie. Cu toate acestea, ajutorul de încălzire este gândit în așa fel încât să ajute în primul rând gospodăria, adică toți membrii locuinței. Dacă doi pensionari cu venituri de sub 2.000 de lei locuiesc în aceeași casă ei vor primi un singur voucher, nu două.

„Sunt patru milioane de beneficiari. S-ar putea după verificările pe care le facem, pentru cei care locuiesc la aceeași adresă sau nu și-au schimbat domiciliul, e posibil ca în anumite situații să îi scoatem de pe lista de beneficiari. Procesul continuă și așa cum am menționat ne respectăm angajamentele”, spunea ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Voucherele se acordă în funcție de adresă

Practic vorbind, dacă într-o locuință media veniturilor pentru fiecare membru al gospodăriei este de sub 2.000 de lei, oamenii respectivi vor primi ajutorul. Dacă într-o casă locuiesc doi pensionari cu venituri sub 2.000 de lei și încă o persoană, cu venituri de 10.000 de lei, nu se va primi ajutorul.

„Pentru beneficiarii care locuiesc la aceeași adresă încercăm să delimităm gospodăriile și să verificăm la ANAF corespondența cu partea de venituri. Pe 15 februarie închidem procesul de distribuție și virăm banii (către Poșta Română)”, spunea ministrul Boloș.

Conform spuselor sale au fost identificate cazuri de către ANAF de persoane care au o pensie mai mică de 2.000 de lei pe lună dar au venituri în gospodărie lunare de peste 10.000 de euro din alte surse, precum tranzacții la bursă.

Când încep să fie virați banii

Ministrul Boloș a transmis faptul că voucherele de energie vor fi încărcate pe carduri începând cu data de 15 februarie, când banii vor fi virați către Poșta Română. După, beneficiarul trebuie să meargă cu buletinul și factura la utilități la Poștă, ca să plătească cu voucherul (singura diferență este că nu mai se merge la sediul companiei de utilități care a trimis factura).

Totodată, ministrul a transmis că voucherele vor putea fi folosite și în regim online și speră că Guvernul va lua o decizie în acest sens săptămâna următoare. „Săptămâna următoare prin modificarea OUG vom da posibilitatea ca pe baza seriei cardului de energie să poată fi văzut istoricul plăților online”, spunea ministrul.