Infofinanciar > Info > Schimbări importante la ANAF! Un nou proiect de lege schimbă modul în care inspectorii Fiscului fac controale
Info

Schimbări importante la ANAF! Un nou proiect de lege schimbă modul în care inspectorii Fiscului fac controale

anaf, Sursă foto: Romania Mare
sursa foto: România Mare

USR a anunțat duminică, 23 aprilie, iniţierea unui proiect de lege privind responsabilizarea ANAF şi a inspectorilor fiscali atunci când vine vorba de controale, în contextul în care Fiscul pierde procese pe bandă rulantă în fața contribuabililor români.

Deputatul USR Victor Ilie, co-inițiator al proiectului, spune că statul trebuie să plătească contribuabililor români sume suplimentare pentru întârzierea achitării sumelor datorate de ANAF, aşa cum şi contribuabilii plătesc statului dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Schimbări importante la ANAF

Mai mult, inspectorii fiscali ar urma să răspundă în solidar, alături de organul fiscal, faţă de contribuabili, atunci când fac greșeli.

”Statisticile arată că foarte puţine dintre contestaţiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% în 2019, respectiv 3,8% în 2020. Însă, tot în 2019, 39% din procesele intentate de contribuabili împotriva ANAF au fost câştigate de aceştia. Rezultă, astfel, o discrepanţă evidentă între cele două seturi de date, ceea ce arată o disfuncţionalitate atât la nivelul autocontrolului ANAF, cât şi cu privire la modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria. Cifrele sunt asemănătoare dacă ne uităm la alţi ani, după cum reiese din răspunsurile furnizate de ANAF în baza solicitărilor depuse de deputatul USR Victor Ilie: în perioada 2016-2020, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel inacceptabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de USR, potrivit G4media.

Se dorește responsabilizarea Fiscului

De asemenea, tot deputatul USR Victor Ilie a co-iniţiat un proiect de lege pentru responsabilizarea ANAF şi a inspectorilor fiscali, proiect care a primit deja avizul Consiliului Economic şi Social.

”Dacă, astăzi, un contribuabil întârzie plăţile către autorităţile fiscale, acesta are de achitat dobânzi de 0.02% pe zi şi penalităţi de întârziere de 0.01% sau penalităţi nedeclarate de 0.08% pe zi. Statul, în schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca şi statul să plătească la fel pentru întârzierea plăţilor sumelor datorate contribuabililor. Totodată, consider necesară şi oportună responsabilizarea inspectorilor fiscali şi a persoanelor care soluţionează contestaţiile fiscale. România se poate dezvolta doar prin muncă, însă munca nu are voie să fie împiedicată de abuzurile sau cererile aberante ale unor funcţionari ai statului care interpretează legea în aşa fel încât contribuabilii să aibă sume imense de pierdut”, a mai spus deputatul Victor Ilie.

Conform USR, proiectul propune modificarea Codului de procedură fiscală astfel încât contribuabilii să primească dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele pe care ANAF le are de restituit sau rambursat.

De asemenea, în cazul în care instanţa de judecată dă dreptate contribuabilului şi anulează actele fiscale contestate de acesta, inspectorii fiscali care le-au semnat vor răspunde în solidar, alături de organul fiscal, mai arată USR.