Infofinanciar > Info > Lucian Heiuș îi avertizează pe clienții băncilor: Niciun card nu scapă de monitorizarea ANAF!
Info

Lucian Heiuș îi avertizează pe clienții băncilor: Niciun card nu scapă de monitorizarea ANAF!

Revolut - sursa foto - stirileprotv.ro
sursa foto: stirileprotv.ro

Președintele ANAF, Lucian Heiuș atrage atenția cetățenilor români care utilizează serviciile unei bănci cunoscute din țara noastră.  

Președintele ANAF spune că tranzacțiile realizate cu cardurile de la această bancă sunt la fel de bine monitorizate precum tranzacțiile cu cardurile de la celelalte unități bancare românești. 

Lucian Heiuș a făcut precizarea conform căreia s-ar fi lansat o campanie de informare pentru IMM-uri numită „Acceptă plata cu cardul”, care a fost organizată cu sprijinul Asociației Plăților Electronice din România (APERO) și Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). 

Ce transmite șeful ANAF monitorizările fiscale 

În cadrul campaniei, președintele ANAF a subliniat că absolut toate cardurile pot fi monitorizate în momentul în care statul consideră că prezintă motive de suspiciune de fraudă sau evaziune fiscală. 

Pentru a susține aceste declarații, Heiuș a dat exemplu o bancă ce funcționează și în țara noastră ale căror tranzacții financiare se vehiculează a nu putea fi urmărite de către Administrația Națională de Administrare Fiscală. 

”Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare. Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că dacă ai banii pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a precizat președintele ANAF, Lucian Heiuş. 

Speculațiile care se învârt în jurul băncii Revolut 

Mulți români și-au deschis conturile la băncile Revolut Bank și Revolut Payments UAB crezând faptul că ANAF nu poate avea acces la conturile lor și astfel, banii lor depuși în conturile Revolut nu ar putea fi monitorizați de către ANAF și nu ar mai fi posibil să se pune poprire pe ei.  

Lucian Heius, șeful ANAF a declarat că: ”Este o legendă care spune că, vezi Doamne, dacă ai bani pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de ANAF sau ele nu intră în sistemul general de plați. Ele intră în sistemul general de plați si ele pot fi monitorizate atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală”.   

La nivel mondial, aplicația bancară Revolut este folosită de douăzeci de milioane de oameni, iar în România există până la două milioane de utilizatori, potrivit Antena 3.

”Revolut are două entități autorizate în Lituania, iar în România acționează în urma notificării BNR de către autoritatea de supraveghere care i-a acordat licența – Banca Lituaniei. Cele două entități sunt: Revolut Bank UAB şi Revolut Payments UAB. Revolut Bank UAB este instituție de credit (bancă) care acționează în baza pașaportului european, exercitarea dreptului de liberă prestare a serviciilor. 

Pentru România, Revolut Bank a fost notificată numai pentru preluarea de depozite şi de alte fonduri rambursabile. Revolut Payments UAB este o instituție emitentă de monedă electronică, care acționează pe pașaport şi în România în baza notificării Băncii Lituaniei pentru mai multe activități“, potrivit informațiilor BNR.