Infofinanciar > Info > Schimbare importantă a grupului de luptă NATO din România! MApN a anunțat modificări
Info

Schimbare importantă a grupului de luptă NATO din România! MApN a anunțat modificări

nato-romania
Sursa foto: calea europeana

Vineri, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, din judeţul Braşov, a avut loc Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), general-maior Dorin Toma.

Schimbări la conducerea Grupului de luptă al NATO

Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Feligonde, precizează Ministerului Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat.

„Antrenamentele în comun cu aliaţii, coordonate şi conduse de Grupul de Luptă, cu Franţa ca naţiune cadru, au contribuit la creşterea capacităţii de reacţie. Grupul de Luptă EAGLE 3 şi-a asumat organizarea şi participarea la EAGLE ROYAL 23, un exerciţiu multinaţional cu trageri de luptă, care a testat şi perfecţionat interoperabilitatea sistemelor de artilerie. Sunt ferm convins că Grupul de Luptă EAGLE 4 va continua seria activităţilor de succes şi suntem nerăbdători să lucrăm alături de dumneavoastră pe parcursul lunilor viitoare”, a declarat comandantul HQ MND-SE.

Potrivit MApN, Grupul de luptă al NATO din țara noastră s-a format, începând cu luna mai, 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în România.

Propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru a face ca batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), să formeze BGFP pe teritoriul naţional.

BGFP ajută la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi la fortificarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Colaborarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă pertinente, sprijină mărirea capacităţii de apărare, dar şi descurajarea în contextul conflictului militar din Ucraina şi a crizei din zona Mării Negre.

Despre cadrele militare

Colonelul Alexandre de Feligonde a fost comandantul batalionului EAGLE 3, care a fost desemnat să facă parte din BGFP. El a sosit în România în octombrie 2022, iar în timpul mandatului său, el a contribuit la consolidarea Grupului de luptă din Cincu prin misiuni şi exerciţii efectuate împreună cu trupele aliate din România, Statele Unite, Olanda, Polonia şi Portugalia. De asemenea, el a coordonat activitățile de recepție și integrare a tancurilor Leclerc în batalionul francez în noiembrie anul trecut. Colonelul de Feligonde și-a început cariera militară în 1998, specializându-se în arma tancurilor și având experiență în mai multe misiuni externe în Africa și Orientul Mijlociu. În Franța, el va prelua comanda Regimentului 1 Vânătoare, care este dotat cu tancuri Leclerc.

Un nou comandant a preluat conducerea Grupului de luptă NATO din România, după ce colonelul Alexandre de Feligonde și-a încheiat mandatul. Noul comandant, colonelul Laurent Luisetti, se va concentra pe dezvoltarea capacităților de artilerie și geniu ale grupului. În plus, sub conducerea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est, batalionul EAGLE 4, sub comanda lui Luisetti, va consolida legăturile cu forțele aliate din România prin exerciții și misiuni. Colonelul Luisetti are o carieră militară de 26 de ani și a participat la misiuni în teatre de operații din Africa, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest, în calitate de ofițer de infanterie, conform declarației MApN., preluată din Agerpres.ro.