Lumea la zi

Schimb de prizonieri între Rusia și SUA! Putin vrea să-l răscumpere pe „Negustorul morții”

Prizonieri, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Autoritățile de la Kremlin i-au anunțat pe oficialii SUA că vor să realizeze un schimb de prizonieri între cele două state. Potrivit mai multor informații, în această înțelegere, rușii ar fi interesați direct să-l elibereze pe un temut traficant de arme rus numit Viktor Bout, cunoscut și sub numele de „Negustorul morții”.

Înainte de arestarea sa din anul 2008, Bout a fost pe lista celor mai căutați infractori din lume. Acesta a fost considerat timp de două decenii unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme, deoarece a reușit să transfere armament pe cele mai importante continente, în special în America de Sud și Africa.

„Americanii realizează o anumită activitate externă, noi lucrăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru”; „Este de netăgăduit că Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută și, cu siguranță, contăm pe un rezultat pozitiv”, a susținut vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

„Negustorul morții” a fost condamnat în 2008 la 25 de ani de închisoare de un tribunal din Manhattan, scriu cei de la B1 TV.

Ce prizonieri vrea să elibereze SUA

Dacă oficialii SUA vor accepta să-l elibereze pe Viktor Bout, administrația americană ar dori să o primească la schimb pe baschetbalista americană Brittney Griner. Aceasta a fost condamnată abuziv la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, după ce autoritățile rusești au prins-o pe sportivă cu mai puțin de un gram de ulei medicinal de canabis pe un aeroport din Moscova.

De altfel, preşedintele SUA, Joe Biden, a susținut miercuri că speră ca Vladimir Putin să accepte un schimb de prizonieri în care să fie inclusă baschetbalista Brittney Griner.

„Am speranţa că acum, după ce alegerile s-au încheiat, Putin va putea vorbi cu noi şi va fi dispus să discute mai serios despre un schimb de prizonieri”, a susținut liderul de la Casa Albă.

„Intenţia mea este să o aduc acasă”, a mai spus Joe Biden, adăugând că este „optimist” că există „dorinţa de a negocia mai precis cu noi”.

Avocaţii lui Brittney Griner au transmis printr-un comunicat că sportiva a părăsit centrul de arest preventiv de lângă Moscova pe 4 noiembrie şi că acum se afla „în drum spre o colonie penitenciară”. În Rusia, acest tip de transfer, adesea către locuri izolate, poate dura câteva zile, uneori chiar săptămâni. Potrivit mai multor informații, baschetbalista urmează să fie transferată într-o colonie peniteciară neidentificată. Avocații au mai declarat că, în prezent, „nu au nicio informaţie despre locul exact al ei”, potrivit celor de la G4Media.

Pe lista americanilor s-ar afla și Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj.