Lumea la zi

Rusia este gata să negocieze cu SUA! Lavrov: „Suntem pregătiți să discutăm acest subiect”

Serghei Lavrov - sursa foto - zdg.md
sursa foto - zdg.md

Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu Statele Unite prin intermediul unui canal diplomatic convenit de ambele țări, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit CNN.

„În ceea ce privește chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite… există un canal specificat care a fost convenit de către președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden și, indiferent de ceea ce spune cineva în mod public, acest canal va rămâne în vigoare”, ar fi declarat Lavrov la o conferință de presă susținută vineri în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, conform CNN.

„Suntem pregătiți să discutăm acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către președinți”, a adăugat Lavrov.

Comentariile sale vin la o zi după ce vedeta americană de baschet feminin Brittney Griner a fost declarată vinovată de introducerea deliberată de droguri în Rusia și condamnată la nouă ani de închisoare, într-un caz care a stârnit îngrijorări că este folosită ca pion politic în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Populația rusă

În timpul procesului, Griner a pledat vinovată de faptul că a transportat mai puțin de 1 gram de ulei de canabis în bagajele sale în timp ce călătorea pe un aeroport din Rusia, la 17 februarie. Ea a declarat în fața instanței că era conștientă de legile stricte ale Rusiei privind drogurile și că nu a avut nicio intenție de a aduce canabis în țară, spunând că se grăbea și „împacheta în condiții de stres”.

Înainte de verdict, Griner și-a cerut scuze în fața instanței și a cerut clemență într-un discurs emoționant.

„Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă, nu am vrut niciodată să încalc nicio lege aici”, a spus Griner. „Am făcut o greșeală cinstită și sper ca în hotărârea dumneavoastră să nu-mi pună capăt vieții mele aici. Știu că toată lumea continuă să vorbească despre pionul politic și despre politică, dar sper că, asta este departe de această sală de judecată.”

 SUA a anunţat că a făcut Rusiei o ofertă, în urmă cu câteva săptămâni, pentru a asigura eliberarea starului WNBA Brittney Griner şi a fostului puşcaş marin american Paul Whelan, dar nu a dezvăluit ce a oferit. O sursă familiarizată cu situaţia a afirmat că Washingtonul era dispus să îl dea la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Familiile americanilor deţinuţi în străinătate, mulţi în ţări aflate în topul adversarilor SUA, au crescut presiunile asupra preşedintelui SUA, Joe Biden, cel mai recent în cazul dublei medaliate cu aur olimpic Griner, care a fost arestată pentru trafic de droguri pe un aeroport din Moscova, în 17 februarie, şi riscă până la zece ani de închisoare.