Infofinanciar > Lumea la zi > SUA și Venezuela, pe drumul cel bun! Schimb de prizonieri între cele două state, șapte americani s-au întors acasă
Lumea la zi

SUA și Venezuela, pe drumul cel bun! Schimb de prizonieri între cele două state, șapte americani s-au întors acasă

Maduro din Venezuela își anunță candidatura pentru realegeri
președintele maduro și soția sa sursa foto Latin america news dispatch

Venezuela a eliberat șapte americani în schimbul a doi nepoți ai soției președintelui Nicholas Maduro, încarcerați de mai mulți ani în Statele Unite pentru condamnări pentru trafic de droguri. Schimbul de prizonieri este un gest rar de bunăvoință din partea președintelui Nicholas Maduro, care încearcă să restabilească relațiile cu SUA după ce și-a consolidat poziția la nivel intern.

Eliberarea deținuților americani, printre care se numără cinci directori de companii petroliere reținuți în Venezuela de aproape cinci ani, este cel mai mare schimb de prizonieri efectuat vreodată de administrația Biden.

Un gest rar din partea președintelui sud-american

„Aceste persoane vor fi în curând reunite cu familiile lor și se vor întoarce în brațele celor dragi, acolo unde le este locul”, a declarat președintele Joe Biden într-un comunicat, potrivit Aljazeera.

„Astăzi, după ani de zile în care au fost reținuți pe nedrept în Venezuela, îi aducem acasă” pe cei șapte bărbați. „Sărbătorim faptul că șapte familii vor fi din nou întregi”.

Schimbul de prizonieri reprezintă un gest rar de bunăvoință din partea lui Maduro, în condițiile în care liderul din Venezuela  încearcă să reconstruiască relațiile cu SUA după ce și-a învins majoritatea adversarilor săi interni. Acordul vine după luni de înțelegeri diplomatice pe canale secundare de către negociatorii de la Washington și alți oficiali americani.

Printre cei eliberați se numără cinci angajați ai companiei Citgo cu sediul în Houston – Tomeu Vadell, Jose Luis Zambrano, Alirio Zambrano, Jorge Toledo și Jose Pereira – care au invitați în Venezuela în 2017 pentru a participa la o întâlnire la sediul central al companiei mamă, gigantul petrolier de stat PDVSA. Odată ajunși acolo, au fost luați de agenți de securitate mascați care au dat buzna într-o sală de conferințe din Caracas.

De asemenea, au fost eliberați Matthew Heath, un fost caporal al pușcașilor marini americani, care a fost arestat în 2020 la un baraj rutier în Venezuela, sub acuzații de posesie de arme pe care Departamentul de Stat le-a calificat drept „speculative”, și Osman Khan, care a fost arestat în ianuarie.

SUA i-au eliberat în schimb pe Franqui Flores și pe vărul său, Efrain Campo, nepoți ai soției președintelui Maduro, Cilia Flores. Aceștia fuseseră acuzați și încarcerați în Statele Unite pentru trafic de droguri.

Transferul a avut loc sâmbătă în insula caraibiană Saint Vincent și Grenadine, care este condusă de un aliat al lui Maduro, au declarat trei persoane din Venezuela informate despre acest lucru, sub rezerva anonimatului. Prizonierii au sosit din locațiile lor respective cu avioane separate, a precizat administrația Biden, potrivit The Guardian.

Deținuții americani, un avantaj politic

Bărbații au fost arestați în Haiti în 2015 în cadrul unei acțiuni a Drug Enforcement Administration și au fost duși imediat la New York pentru a fi judecați. Ei au fost condamnați în anul următor într-un caz extrem de tensionat, deoarece SUA a demascat acțiunile de trafic de droguri la cele mai înalte niveluri ale administrației lui Maduro.

Administrația Biden a fost presată să facă mai mult pentru a-i aduce acasă pe cei aproximativ 60 de americani despre care crede că sunt ținuți ostatici în străinătate sau deținuți pe nedrept de guverne străine.

În timp ce o mare parte din atenție se concentrează asupra Rusiei, unde SUA a încercat până acum, fără succes, să obțină eliberarea vedetei WNBA Brittney Griner și a unui alt american, Paul Whelan, Venezuela deține cel mai mare contingent de americani suspectați că sunt folosiți pentru avantaje politice. Cel puțin alți patru americani sunt în continuare reținuți în Venezuela, inclusiv doi foști membri ai Beretelor Verzi, implicați într-o tentativă de înlăturare a lui Maduro în 2019.

„Tuturor familiilor care încă suferă și sunt separate de cei dragi care sunt reținuți pe nedrept – să știți că rămânem dedicați să asigurăm eliberarea lor”, a declarat Biden.