Infofinanciar > Lumea la zi > Scenariu dezastruos! Bombele nucleare ale rușilor ar putea omorî cinci miliarde de oameni
Lumea la zi

Scenariu dezastruos! Bombele nucleare ale rușilor ar putea omorî cinci miliarde de oameni

Atac nuclear, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar apăsa „butonul roșu” și ar lansa mai multe rachete nucleare asupra Europei și a Statelor Unite, 5 miliarde de vieți omenești ar fi decimate, iar razele Soarelui ar putea fi blocate să ajungă pe Pământ timp de mai mulți ani. Aceste scenarii, lansate în spațiul public de Paul Ingram, expert în dezastre, vin în contextul în care liderul de la Kremlin amenință aproape în fiecare zi că va apela la arme nucleare pentru a răpune puterile occidentale.

Expertul mai spune că, în urma primelor explozii ale rachetelor nucleare, instantaneu ar muri între 200 și 300 de milioane de oameni, ca ulterior funinginea radioactivă să afecteze recoltele, fapt ce ar duce la înfometarea populației.

„Suflul și radiațiile de la detonare ar duce la 200 și 300 de milioane de victime în întreaga lume. Pe lângă decesele imediate, suflul nuclear ar arunca atât de multă funingine radioactivă încât ar întuneca soarele timp de câțiva ani. Acest lucru ar duce la moartea a până la cinci miliarde de oameni în întreaga lume”, a mai spus expertul.

„În timpul Războiului Rece, s-a spus adesea că avem suficiente rachete nucleare pentru a arunca lumea în aer de mai multe ori. Nu mai este cazul la momentul de față. Există peste 12.000 de focoase nucleare în întreaga lume. Numai Rusia are aproape 6.000 dintre ele”, a mai susținut Paul Ingram, potrivit celor de la Pro TV.

Cum ar răspunde SUA dacă Rusia lansează o rachetă nucleară

Fostul ofițer al CIA, Matthew Kroenig, a prezentat cele trei variante pe care le poate aplica administrația Biden, în cazul în care strategia de descurajare a SUA eșuează din orice motiv.

În primul scenariu, „Biden evită un război cu Rusia„.

„Am vorbit despre consecințe catastrofale și apoi răspundem cu sancțiuni… Acesta este un răspuns slab”, a spus Kroenig. Această variantă i-ar permite lui Putin să lanseze și mai multe rachete nucleare asupra rivalilor.

„Aș pleda pentru un atac militar convențional direct al SUA împotriva Rusiei. Și asta ar putea fi direct împotriva forțelor care au lansat atacul. Ar putea fi împotriva altor obiective militare rusești din Ucraina sau din Marea Neagră”, a mărturisit fostul ofițer al CIA.

Al doilea scenariu prevede lansarea unui atac al SUA asupra Rusiei. Însă, acest lucru ar declanșa Al Treilea Război Mondial, scrie Pro TV.

„Și Biden ripostează la asta? Și atunci pornim spre un conflict major, iar aceasta este o posibilitate”, a spus Kroenig.

„Cred că s-ar putea să apară oameni strategici americani care să spună: ‘Domnule președinte, armele nucleare au fost folosite pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Oamenii au presupus întotdeauna că vom răspunde cu arme nucleare la un atac nuclear. Trebuie să folosim armele nucleare ca răspuns pentru a restabili descurajarea nucleară’.

Bănuiesc că președintele Biden nu va merge pe această cale, cel puțin inițial, dar cred că unii din sală ar putea pleda pentru asta”, a mărturisit fostul oficial al SUA.

Cel de-al treilea scenariu, ne arată SUA care ar răspunde la un atac nuclear cu un alt atac de acest fel.