Infofinanciar > Info > Scena politică în 2023. Care vor fi schimbările de la guvernare
Info

Scena politică în 2023. Care vor fi schimbările de la guvernare

Nicolae Ciucă, premierul României, Sursa foto Adevarul
Nicolae Ciucă, premierul României, Sursa foto: Adevarul

Se pare că anul 2023 este unul extrem de interesant pe scena politică, mai ales că partidele de la guvernare, PNL și PSD, vor fi într-o amplă pregătire pentru alegerile din 2024.

Greșelile partidelor aflate la conducerea statului sunt așteptate cu sufletul la gură de către partidele aflate în opoziție.

Un principal moment pe scena politică din 2023 va fi cu siguranță rotativa guvernamentală ce va avea loc la începutul verii. Având în vedere protocolul, noul premier va fi Marcel Ciolacu, iar partidele PSD și PNL vor face schimb de mă multe ministere. De asemenea, PNL va pune oameni infracțiunile de vice-premier și Secretar General al Guvernului, dar și în ministerele Transporturilor și Finanțelor. Partidul Social Democrat se va ocupa de ministerele Justiției și Investițiilor.

Se va schimbă Ciucă cu Ciolacu?

„Cred că la rotativa din 2023 PSD și Ciolacu nu vor prelua guvernarea pentru că e în ADN-ul PSD să fugă de consecințele propriilor acțiuni. PSD are o istorie de a pleca cu un an înainte de alegeri”, a transmis președintele USR, Cătălin Drulă.

Cu privire la schimbarea de premieri din cadrul rotativei, Alexandru Muraru, deputat PNL, a spus că nu ar fi o idee bună acest lucru mai ales că mai este doar un an până la alegeri, iar la granițe este un conflict armat.

Liderii PSD au criticat acest comentariu, ei susținând că nu există posibilitatea de a nu prelua funcția.

„Din punct de vedere politic, cel mai important moment este rotativa guvernamentală din luna mai, o rotativă asupra căreia există multe semne de întrebare. Avem un acord între cele două partide, dar nu știm dacă el va fi respectat și nu știm ce-și doresc cei doi parteneri cu privire la luna mai. Dacă Marcel Ciolacu va deveni sau nu premierul României este un alt lucru extrem de important legat de această rotativă. În principal mai toate calculele electorale în perspectiva lui 2024 vor ține de ceea ce se întâmpla în luna mai. Totodată calculele continuării actualei coaliții și calculele legate de 2024 vor ține și de performanța economică a României și a guvernării în anul 2023. Vom fi trecut peste o iarnă care s-a anunțat foarte dificilă din cauza majorării prețurilor, în principal din energie dar și din cauza inflației foarte mari care a ținut tot anul acesta, în consecință rămâne de văzut dacă vor exista probleme economice foarte mari pentru România, probleme care ar urma să fie decontate politic și electoral de către cei care guvernează, sau parte din cei care guvernează”, a transmis pentru Fanatik, Adrian Zăbavă, consultant politic.

Rotativa va fi un punct de interes pentru viața politică potrivit lui Andrei Țăranu, politolog, mai ales că Partidul Național Liberal ar trebui să lase cale liberă social-democraților la guvernare, lucru ce va asigura erodarea PSD la conducere.

„În martie 2023 va fi un Consiliu JAI, va fi iar și o emoție din asta cu Schengen și așa mai departe, acest moment ar putea seta anul 2023. Fără discuție, momentul interesant va fi rotativa, dar părerea mea este că aceasta va avea loc pentru că PNL-ul în momentul de față are tot interesul, cât mai repede, să iasă de la guvernare ca să mai ia și PSD-ul, pentru că, una alta, liberalii sunt în cădere liberă, cădere care va continua și în anul viitor. Probabil că asta va genera un discurs de campanie al PNL-ul împotriva social-democraților, la fel cum o parte a PNL-ului oricum nu se abține să o facă în continuare. Acesta va fi momentul interesant”, a susținut acesta.

Pentru sectorul economic încă se merge pe noroc

De asemenea, Andrei Țăranu a atins și subiectul privind situația economică  care nu va aduce nimic bun în anul următor.

„Criza economică ar putea conduce la o criză socială, iar crizele sociale conduc la crize politice. Așa că putem fi siguri că va exista o sumă de crize economico-sociale-politice în anul 2023. Care vor fi ele, care vor fi consecințele lor, e greu de spus în acest moment. Pe de altă parte e greu de anticipat dacă nu cumva vor exista formule de genul acesta care să genereze alegeri anticipate. Părerea mea este că PSD-ul are în acest moment tot interesul să facă alegeri anticipate și s-ar putea să găsească un pretext. Asta pentru că prin acest lucru ar reuși să spargă șirul de alegeri din 2024”, a spus acesta.

Anul viitor este plin de incertitudini și pentru liberali, mai ales că cei de la conducere deja își pierd din putere și influență fiind pe ultima sută de metri a mandatului.

„Mă gândesc că pentru PNL poate să fie un an în care i se poate schimba conducerea, i se poate schimba drumul, i se poate schimba viitorul. În același timp putem să încheiem și 2023 cu Nicolae Ciucă președinte în continuare la PNL, iar dacă acest lucru se va întâmpla e clar că el va fi și candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale”, a spus Zăbavă.

Cursa pentru Cotroceni

Încă nu au fost prezentați candidații pentru Cotroceni din partea marilor partide. Au fost pronunțate câteva nume, însă nu s-au dat asigurări cu privire la acestea.

„Nu cred că vom știi nici în 2023 care vor fi candidații pentru Cotroceni ai principalelor partide. Asta pentru că partidele vor continua să sondeze mai multe figuri, însă aceste vor trebui să fie acreditate și de activul de partid. În PNL bătălia în partid este foarte mare. Anul 2024, din perspectiva alegerilor, va semăna cu anul 2004, și cred că vor încerca să tragă alegerile prezidențiale cât mai aproape de cele parlamentare, pentru ca acei candidați la prezidențiale să funcționeze ca niște locomotive”,a spus politologul.  El a vorbit și despre alegerile din 2004 și greșelile pe care le-au făcut partidele.

Andrei Zăbavă crede că anul 2023 va fi unul care va „limpezi apele”, cu toate că va fi unul greu din punct de vedere politic.

„Cred că se vor mai limpezi apele, dar tocmai pentru că anul 2023 va fi unul tumultos din punct de vedere politic, indiferent de ce se va întâmpla la rotativă, tot la începutul lui 2024 va fi perioada în care vom avea mai clar candidații pentru alegerile prezidențiale. E adevărat și faptul că un candidat serios, cu șanse reale, nu poate apărea în câteva luni. E greu de crezut că dacă la începutul lui 2024 o notorietate și o încredere care să-ți permită să emiți pretenții tu ai putea să joci un rol important la sfârșitul lui 2024, în lupta pentru Cotroceni. E posibil să ne dăm seama spre finalul lui 2023 dacă personaje din afara celor două partide, despre care s-a mai vorbit, și mă gândesc la persoane precum Mircea Geoană sau Laura Kovesi, dacă aceste personaje au un interes clar de a candida și dacă dorința lor se va concretiza în vreun fel. Altfel, mi-e greu să cred că astfel de personaje pot să-și trădeze intențiile pe ultima sută de metri”, a concluzionat acesta. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.