Infofinanciar > Info > Proiectul de buget 2023, respins de USR! Anunțul liderului Cătălin Drulă: „Bugetul este unul PSD-ist”
Info

Proiectul de buget 2023, respins de USR! Anunțul liderului Cătălin Drulă: „Bugetul este unul PSD-ist”

Cătălin Drulă, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Președintele și deputatul USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri că parlamentarii formațiunii politice aflate sub conducerea sa nu vor vota bugetul pe anul viitor propus de actuala coaliție de guvernare. Oficialul a subliniat că acesta „este unul PSD-ist, inflaţionist” și „mincinos”.

„Din păcate, aşa cum ne aşteptam, este un buget PSD-ist, un buget inflaţionist, un buget care se bazează pe creşteri de taxe, pe băgat mâna în buzunarul românilor şi pe creşterea cheltuielilor statului care se umflă atât pe baza inflaţiei, cât şi pe luatul banilor din buzunarul contribuabililor. În loc să ia acele măsuri de reducere a cheltuielilor, reducerea risipei pe care o face statul român, vedem că le place această inflaţie”, a susținut Cătălin Drulă.

Bugetul, „periculos” pentru buzunarele românilor

Liderul USR a mai declarat că acest buget este bazat „pe minciună”, întrucât „se cresc sumele în lei, numai că leii aceia nu mai valorează cât valorau înainte”, scrie Digi24.

„Aceasta este politica de fapt pe care o duce PSD-ul consecvent, de câţiva ani de zile, aceea de a diminua valoarea banilor din buzunarul oamenilor, de a diminua valoarea salariilor, de a creşte doar cifrele pe hârtie. Sunt o serie de detalii tehnice în care vor intra colegii mei. (…) Singurul lucru real care este acolo, şi acesta se datorează USR, sunt banii din PNRR, dar aceşti bani vor veni numai dacă sunt eliminate pensiile speciale. Aşadar şi la acest punct acest buget este mincinos, deocamdată, pentru că pensiile speciale nu sunt eliminate, ceea ce înseamnă că se vor bloca banii din PNRR. Dacă se elimină pensiile speciale, într-adevăr acele sume pot fi accesate”, a explicat liderul USR.

Investiții doar pe hârtie

Totodată, în cadrul discursului său susținut la Parlament, Cătălin Drulă s-a referit și la realizarea investiţiilor, despre care „se ştie foarte bine că nu e suficient să treci nişte sume, nişte tabele”.

„Asta se întâmplă an de an şi trebuie să realizezi efectiv acele investiţii. Pe 2022 nu au crescut investiţiile, aşa cum ar fi trebuit, este o creştere aparentă care este doar din inflaţie. (…) Pe 2022 perspectivele, în special pe zona de infrastructură, nu sunt mai bune. Este un buget pe care nu îl putem vota, vom depune amendamente, urmează o discuţie cu colegii mei”, a conchis președintele USR.

Cum arată proiectul de buget pe 2023

Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu, a publicat marți proiectul Legii bugetului de stat pe 2023. În cadrul acestuia, șapte ministere au avut de pierdut bani, în timp ce 14 ministere au avut de câștigat, scrie Libertatea.

Astfel, Ministerul Apărării va iesi în 2023 pe plus cu 52% la buget, Ministerul Cercetării cu 70%, iar Ministerul Mediului cu 76% comparativ cu anul 2022. De partea cealaltă, Ministerul Energiei va avea un buget mai mic cu 64%, Ministerul Justiției cu aproape 52%, iar Sănătatea cu 6,3%.

În ceea ce privește deficitul bugetar din 2023, acesta se va ridica la 68,3 miliarde de lei (4,4% din PIB), în timp ce creșterea economică estimată va fi de 2,8%, scrie news.ro.