Infofinanciar > Lumea la zi > Scapă cine poate! Rusia va restricționa călătoriile și va impune rezervări prealabile pentru trecerea frontierei
Lumea la zi

Scapă cine poate! Rusia va restricționa călătoriile și va impune rezervări prealabile pentru trecerea frontierei

Vamă Rusia
Sursă foto: trans.info

Autoritățile din Rusia au anunțat că vor opera mai multe modificări legii transporturilor din această țară. Printre amendamente, este stipulat faptul că este obligatorie rezervarea unui loc și a unei ore pentru orice intenție de trecere a frontierei cu mașina, a anunțat agenția de știri TASS, ceea ce ridică posibilitatea unor noi restricții de călătorie.

„Trecerea vehiculelor … pentru a traversa frontiera de stat a Rusiei se efectuează la o dată și o oră rezervate, în conformitate cu procedura stabilită de guvern”, a precizat agenția în cursul zilei de luni, citând un proiect de amendament despre care a spus că ar urma să intre în vigoare la 1 martie.

Aceste modificări, scriu cei de la RBS, ar urma să afecteze atât mașinile deținute de cetățenii ruși, cât și de cei străni și apatrizi. De asemenea, noua lege va afecta și  transportatorii, și persoanele fizice.

Totodată, noile reglementări prevăd că Guvernul de la Moscova va putea stabili o procedură care va include:

a) lista documentelor necesare pentru rezervare;

b) controlul trecerii frontierei;

c) categorii de vehicule care vor putea trece cu prioritate prin punctele de control;

d) procedura de amplasare a vehiculelor de-a lungul drumului pentru a asigura posibilitatea de deplasare pe acesta.

Scapă cine poate

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, mulți cetățeni și rezidenți ruși au fugit din țară, numărul acestora crescând semnificativ după ce guvernul a declarat mobilizarea a aproximativ 300.000 de persoane pentru armată în septembrie, scrie The Jerusalem Post.

Deși nu sunt disponibile cifre exacte, numărul rușilor care au plecat ar putea ajunge la sute de mii, potrivit rapoartelor mass-media și cifrelor publicate de țările vecine.

Amendamentele aduse legii care reglementează trecerea frontierelor au fost pregătite de Comitetul pentru Transport și Dezvoltarea Infrastructurii al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a relatat TASS.

„Nu vor să închidă granițele”

La scurt timp după îngrijorările apărute în spațiul public din Rusia, președintele Comisiei pentru politici sociale din Duma de Stat, Yaroslav Nilov, a susținut că noile modificări aduse legii nu trebuie să fie interpretate drept o încercare a guvernului rus de a închide granițele țării, scrie Hotnews.

„Rezervarea unui anumit moment pentru trecerea punctelor de frontieră este o bună practică pentru gestionarea fluxurilor de vehicule. Preînregistrarea garantează, de obicei, primirea serviciului la o anumită oră și fără o așteptare lungă”, a spus Nilov pe pagina sa de Telegram.

De asemenea, oficialul rus a mai spus că noua lege va viza în principal sectorul comercial, adică camioanele grele care transport marfă.

Reglementările aduse legii transporturilor au fost propuse după ce, acum o săptămână, guvernul de la Moscova a decis implementarea unui sistem unificat de rezervare electronică la cozi la punctele de control auto din vămile Rusiei.

„Sistemul unificat de rezervare care este creat va accelera dramatic timpii de trecere a frontierei și va crește debitul punctelor internaționale de control auto. Serviciul va fi oferit gratuit persoanelor fizice și juridice”, a susținut un purtător de cuvânt al companiei Telematika, cea care a fost încredințată să dezvolte sistemul.