Lumea la zi

Joe Biden, prima vizită la granița SUA-Mexic. Recordul poliției de frontieră: peste 2 milioane de arestări în ultimul an

Politia de frontiera SUA a facut peste 2 milioane de retineri anul trecut
foto: ABC news

Președintele american Joe Biden vizitează duminică granița dintre SUA și Mexic pentru prima dată de la preluarea mandatului în ianuarie 2021. Acțiunea are loc înaintea unei vizite în Mexic și după ce a anunțat noi măsuri de reducere a punctelor de trecere a frontierei.

Poliția de frontieră din SUA a efectuat peste 2,2 milioane de arestări la granița dintre SUA și Mexic în anul fiscal 2022, care s-a încheiat în septembrie anul trecut. Este cel mai mare număr înregistrat vreodată într-un singur an fiscal.

Dar mulți dintre aceștia erau migranți individuali care au încercat să traverseze de mai multe ori după ce au fost prinși și expulzați rapid înapoi în Mexic, în temeiul unui ordin al din perioada COVID cunoscut sub numele de Titlul 42.

Politica a fost pusă în aplicare în martie 2020 sub fostul președinte republican Donald Trump, un activist al anti-imigrației. Joe Biden, un democrat, a încercat să pună capăt ordinului Titlul 42, despre care oficialii din domeniul sănătății au spus că nu mai este necesar, dar rezilierea a fost blocată în instanță.

În urmă cu doi ani, Mexicul acceptase în general doar expulzările propriilor cetățeni împreună cu migranții din țările din America Centrală: Guatemala, Honduras și El Salvador. Numărul venezuelenilor care trec granița a scăzut după ce Mexicul a fost de acord să accepte expulzările migranților venezueleni în octombrie anul trecut.

Joe Biden a anunțat joi că cubanezii, haitianii și nicaraguanii – care au sosit și ei în număr mai mare – vor fi acum expulzați în temeiul titlului 42.

Ce trebuie să demonstreze migranții

Înainte de Titlul 42, migranților li s-a permis să se apropie de un punct de intrare din SUA și să le spună oficialilor de frontieră că se temeau să se întoarcă în țara lor de origine, ceea ce punea în mișcare procesul de azil, scrie Reuters.

Migranții care caută protecție trebuie să demonstreze că au fost persecutați sau se tem că vor fi persecutați pe baza rasei, religiei, naționalității, opiniilor politice sau apartenenței la un anumit grup social la un ofițer de azil din SUA sau la tribunalul de imigrare din SUA.

Migranții care au ajuns pe teritoriul SUA sunt eligibili să ceară azil, chiar dacă trec granița ilegal, dar câștigarea unui caz este un proces lung și complicat care poate dura ani de zile din cauza numărului foarte mare a acestor acțiuni.

Administrația Joe Biden a spus că dorește să sporească resursele pentru a procesa mai multe cereri mai rapid, dar se confruntă cu constrângeri bugetare și de altă natură.

În anunțul de joi, administrația a mai spus că își va extinde utilizarea unei aplicații numită CBP One, care le permite solicitanților de azil să-și introducă informațiile într-o aplicație și pentru a primi o programare într-un punct de trecere a frontiere.

Ce se întâmplă cu cei care trec granița

Migranții care nu pot fi expulzați în temeiul titlului 42 sunt procesați în temeiul unui statut de imigrare cunoscut sub numele de titlul 8 și pot fi reținuți sau eliberați în Statele Unite în timp ce cazurile lor de imigrare sunt pe rol.

Solicitanții de azil sunt eligibili să solicite permise de muncă atâta timp cât participă la ședințele de judecată și la alte verificări de imigrare. Unii sunt obligați să respecte monitorizarea electronică, cum ar fi brățările de gleznă. Dacă lipsesc la audieri sau își pierd cazurile, riscă să fie deportați.

Guvernatorii republicani din Texas și Arizona au transportat anul trecut mii de migranți cu autobuzul de la graniță către orașe din nord precum New York și Washington. Ei susțin că ușurează presiunea în comunitățile de graniță și transmit un mesaj politic lui Biden și democraților.

De ce nu pot intra mai mulți oameni legal în SUA

Ca parte a anunțului lui Biden de joi, administrația a spus că va admite lunar până la 30.000 de migranți din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela, în cadrul unui nou program temporar de „condiționare umanitară”, dacă aceștia au o cerere de chemare din partea unui cetățean american.

Există o serie de modalități de a intra legal în Statele Unite ca imigrant, inclusiv de a fi chemat de un cetățean american sau de o companie sau de a îndeplini o anumită slujbă sau de a studia. Dar obținerea unei vize poate fi un proces lung, costisitor, care nu este întotdeauna accesibil celor mai vulnerabile persoane.

Când Biden a preluat mandatul în 2021, el a spus că dorește ca Congresul să adopte o reformă largă a legii imigrației. Asemenea eforturi de a repara ceea ce mulți cred că este un sistem de imigrație defect au fost un obiectiv de lungă durată al mai multor administrații, dar parlamentarii nu au reușit să ajungă la niciun fel de consens în ultimii ani.