Lumea la zi

Rusia își consolidează prezența militară în Minsk! Putin trimite mii de soldați în Belarus pentru a răspunde ”provocărilor” din vest

Vladimir Putin și Alexander Lukașenko,
FOTO:stirileprotv.ro

În spațiul media din Federația Rusă au circulat o serie de informații care indicat faptul că Vladimir Putin a decis să intensifice prezența militară în Belarus, ca urmare a ”aprofundării colaborării în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus”, precizează timpul.md.

Moscova a ordonat o creștere a numărului de soldați dislocați în Belarus pentru a da o replică ”provocărilor din Vest”, în tot acest timp președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, prietenul vechi al liderului de la Kremlin a dispus scoaterea tehnicii militare din depozitele ministerului Apărării necesare organizării exercițiilor de sincronizare.

”În cadrul desfășurării acțiunilor comune de coordonare a grupării de trupe regionale ale Rusiei și Belarusului, unitățile cele de-a 11 brigăzi mecanizate au început scoaterea tehnicii militare de la depozitarea îndelungată”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Apărare din Belarus.

Belarus socate de tehnica militară de la ”naftalină”

”Astăzi, unitățile de sprijin material ale Brigăzii 11 Mecanizate Independente a Comandamentului Operațional de Vest se pregătesc să își îndeplinească sarcinile atribuite în cadrul armonizării grupării regionale de trupe (forțe) din Belarus și Rusia. În urma pregătirilor la punctul de desfășurare permanentă, personalul va trebui să exerseze întreaga gamă de sarcini de aprovizionare a trupelor cu proviziile necesare.

Unitățile și subunitățile militare care execută misiuni de instruire și de luptă în poligoane și situri de antrenament vor fi aprovizionate cu combustibil și lubrifianți, muniții, alimente, materiale și echipamente militare din depozite de campanie, mai degrabă decât din baze staționare”, a precizat pe Telegram Ministrul Apărării al Repblicii Belarus.

Ministerul Apărării de la Minsk a acționat în concordanță cu decizia luată de Lukașenko și Putin privind dezvoltarea cooperării în cadrul ”statului unional” Rusia-Belarus, potrivit timpul.md.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a anunțat la 10 octombrie 2022 că Belarus și Rusia au început să desfășoare un grup regional de forțe format în mare parte din militari belaruși.

După cum a precizat liderul belarus, decizia de a desfășura grupul comun de forțe a fost luată în timpul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin și a fost determinată de escaladarea situației la granițele vestice ale statului de uniune Belarus-Rusia.

Cntingentul militar rusesc ar urma să totalizeze aproximativ 9.000 de persoane

Ministerul belarus al Apărării a anunțat, la 15 octombrie 2022, sosirea primelor trenuri militare cu trupe rusești în republică. După cum a precizat ministerul, contingentul militar rusesc în cadrul grupului regional comun de forțe ar urma să totalizeze aproximativ 9.000 de persoane și se preconiza desfășurarea în Belarus din Rusia a aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule blindate de luptă și 100 de tunuri de artilerie și mortiere.

Președintele Putin a anunțat la 19 decembrie 2022, în urma discuțiilor cu omologul său belarus Lukașenko în capitala Belarusului, că Moscova și Minsk vor continua practicarea de exerciții comune și alte măsuri de pregătire pentru luptă, inclusiv ca parte a grupului comun de forțe.

Ministerul belarus al Apărării a raportat la începutul lunii ianuarie 2023 că au continuat măsurile de consolidare a grupului regional de forțe, iar trupele desemnate erau pregătite pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare a statului unional Belarus-Rusia.