Lumea la zi

Scandalul continuă! Justiția americană a descoperit alte șase documente confidențiale la reședința lui Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden
Sursă foto: Mediafax

Avocatul personal al preşedintelui american Joe Biden, Bob Bauer, a anunțat că justiția din SUA a descoperit în această săptămână alte 6 documente confidenţiale în reşedinţa familiei liderului de la Casa Albă din statul Delaware după o percheziție a FBI de vineri care a durat aproape 13 ore.

Joseph D. Fitzpatrick, adjunctul procurorului federal pentru Districtul de Nord din Illinois, a declarat pentru NBC News: „Pot să confirm că FBI a executat vineri o percheziție planificată și consensuală la reședința președintelui din Wilmington, Delaware”.

„Departamentul de Justiţie a intrat în posesia unor documente (…) relevante pentru investigaţia sa, inclusiv şase elemente constând în documente clasificate”, este anunțul făcut de avocatul lui Joe Biden.

Unele dintre obiecte datează din timpul mandatului lui Biden în Senat, unde a reprezentat Delaware din 1973 până în 2009, a precizat Bauer, în timp ce unele dintre obiecte erau din timpul mandatului său de vicepreședinte în administrația Obama, din 2009 până în 2017, scriu cei de la CNBC.

Pe lângă aceste documente, agenții FBI, care nu aveau un mandat pentru percheziție, au confiscat și câteva notițe pe care Biden le-a scris de mână în calitate de vicepreședinte, potrivit avocatului și Casei Albe.

Nici Joe Biden și nici prima doamnă Jill  nu au fost prezenți în timpul percheziției, potrivit lui Richard Sauber, consilierul special al președintelui.

Articolele se alătură altor un număr nedezvăluit de documente guvernamentale clasificate descoperite anterior de avocații președintelui.

Liniștește spiritele

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, a încercat, pe cât mai mult posibil, să reducă agitația din jurul acestui subiect în timpul unei călătorii în California în urma cu câteva zile, scrie Agerpres, citat de Observator.

„Ascultaţi, am găsit nişte documente (…) care au fost depozitate în locul greşit, le-am predat imediat Arhivelor şi Departamentului de Justiţie”‘, a precizat Joe Biden.

Documente găsite și în noiembrie

Anunțul vine în contextul în care autoritățile au găsit și alte acte de acest tip în noiembrie atât în locuinţa rudelor sale, cât şi la un centru de studii din Washington unde Biden avea un birou.

Potrivit oficialilor americani, cele descoperite acum 2 luni datau de când actualul președinte SUA, Joe Biden, ocupa funcția de vicepreședinte în timpul mandatului Barack Obama (2009-2017).

Scandalul îl vizează și pe Donald Trump

La fel ca Joe Biden, și fostul președinte al SUA, Donald Trump, este implicat în scandalul „documentelor clasificate”. Acesta este anchetat penal de un alt avocat special pentru că a luat sute de dosare clasificate și alte documente guvernamentale de la Casa Albă atunci când a părăsit funcția.

Trump este, de asemenea, cercetat pentru o posibilă obstrucționare a justiției prin faptul că a obstrucționat eforturile oficialilor guvernamentali de a recupera acele documente.

La începutul lunii august, FBI a efectuat o percheziție la locuința lui Trump de la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, unde a găsit mii de pagini de documente guvernamentale. FBI avea un mandat de percheziție în acest caz.

Conform legii, președinții și vicepreședinții trebuie să returneze documentele guvernamentale la Arhivele Naționale atunci când părăsesc funcția.