Infofinanciar > Info > În urma războiului de la graniță, românii se gândesc să emigreze. În ce țări și-ar căuta un job
Info

În urma războiului de la graniță, românii se gândesc să emigreze. În ce țări și-ar căuta un job

sursa infoneamt.ro
sursa infoneamt.ro

Nesiguranța și frica zilei de mâine, amplificate după ce Rusia a invadat Ucraina, a pus pe gânduri mai mult de jumătate din populația României în legătură cu viitorul pe care îl poate avea aici. Mai este sau nu sigură țara mea? Această întrebare îi macină pe majoritatea cetățenilor.

Pe tema acestui subiect controversat s-a realizat un sondaj pe platforma de recrutare BestJobs, de la declanșarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alți 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Românii preferau și înaintea războiului salariile oferite de țările străine

Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie. Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, declară Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Când vine vorba de așteptările salariale, românii spun că ar emigra pentru minim dublul salariului pe care îl primesc în România (65%), 14% pentru minim 50% mai mult decât câștigă acum, iar 12% spun că ar emigra și pentru același salariu, întrucât decizia este luată pe seama altor factori mai importanți.

Motivele principale pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt: dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum: Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Românii empatizează cu refugiații ucraineni și nu ar dori să ajungă în locul lor

În România, 73% dintre respondenți ai sondajului au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei și pentru familiile lor să fie nevoiți să își părăsească propria țară în caz de război și să ceară statut de refugiați într-o țară vecină. Din punct de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă, 31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

Acest sondaj a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România, de platforma BestJobs, una dintre cele mai accesate platforme online în contextul recrutării din România.