Infofinanciar > Lumea la zi > 50 de miliarde de euro pentru gaze. Scopul principal al europenilor este umplerea depozitelor până la iarnă
Lumea la zi

50 de miliarde de euro pentru gaze. Scopul principal al europenilor este umplerea depozitelor până la iarnă

Gaze
Sursa foto: GdS

Europenii vor să-și atingă scopul de a umple rezervele de gaze până la începutul acestei ierni. Costul total de reînnoire al acestora va fi de 50 de miliarde de euro.

Criza gazelor prin care trece acum Europa este o adevărată problemă. Oficialii se tem de faptul că Rusia ar putea stopa total livrarea. Acest lucru îi va pune în imposibilitatea de a mai umple rezervele pentru iarnă.

Conform profit.ro, până în prezent, această acțiune de reumplere a rezervelor s-a produs prin intermediul reducerii cererii. Mai multe state au luat măsuri pentru a-și pune la adăpost rezervele pentru iarnă. Acest lucru l-a făcut și Germania, țară extrem de afectată de contextul actual. Oficialii au repornit termocentralele pe cărbuni, cu toate că scopul lor era renunțarea utilizării acestora până în anul 2030.

Creșterea importurilor gazelor naturale lichefiate

De asemenea, europenii a crescut importurile gazelor naturale lichefiate. Europa a importat, în prima jumătate a anului curent aproximativ 21,36 de milioane de tone. Se evidențiază o majorare de 8,21 de milioane de tone comparative cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare nivel s-a importat din Statele Unite ale Americii. acest export de gaze lichefiate americane va ajuta la rezolvarea unui deficit global de aprovizionare. Europa se confruntă cu o criză a gazelor în sezonul rece în baza faptului că firmele de utilități au probleme cu stocurile reduse de gaze. 

Conform datelor Gas Infrastructure Europe, nivelul de stocarea al gazelor europene se situează la 70,54%, valoare care depășește media pe 5 ani.

Până la data de 1 noiembrie, oficialii își doresc ca nivelul de reserve să ajungă la 80%, pentru a putea asigura lunile de iarnă, când cererea va fi la nivel ridicat.

Uniunea Europeană a avut în vedere fiecare țară, stabilind pentru obiective intermediare.

Teama de necunoscut

Chiar și în aceste condiții, tot există teama pentru ceea ce va urma.

„Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna și cum vor evolua livrările rusești spre primăvară. Incertitudinea asupra ambelor va menține probabil prețurile ridicate, chiar dacă stocurile continuă să crească în următoarele luni”, a transmis Giovanni Staunovo, analist pe piața petrolului.

Conform UBS, stocurile de gaze ale Uniunii Europene se situează aproximativ 78,11 miliarde de metri cubi. Potrivit estimărilor, mai este nevoie de încă 25 de miliarde de tone de metri cubi de gaze pentru ca blocul comunitar să facă față total independent de Rusia în această iarnă, însă fără o creștere semnificativă a cererii.