Infofinanciar > Lumea la zi > Șase avioane rusești, în apropierea spațiului aerian american. Exercițiile militare au vizat direct zona statului Alaska
Lumea la zi

Șase avioane rusești, în apropierea spațiului aerian american. Exercițiile militare au vizat direct zona statului Alaska

Avioane in Alaska Sursa foto Army.mil
Sursa foto Army.mil

NORAD ( n.r. North American Aerospace Defense Command) afirmă că incidentul „nu este considerat o amenințare”. Comandamentul nord-american de apărare aerospațială a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că a interceptat șase avioane rusești care operau în largul coastelor Alaskăi.

NORAD a declarat că a detectat, urmărit, identificat pozitiv și interceptat șase aeronave rusești care operau în interiorul și în apropierea zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska.

Vor să intre rușii în spațiul aerian american?

Aeronavele rusești au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian. Aceste zboruri au avut loc în timp ce mai multe exerciții militare americane de antrenament la scară largă planificate de SUA sunt în curs de desfășurare în Alaska”, se adaugă în comunicat.

Avioanele rusești, potrivit comunicatului, au fost bombardiere Tu-95 și avioanele cisternă IL-78 și de luptă Su-35. Acestea au fost interceptate de F-16, F-22, KC-135 Stratotanker și E-3 AWACS.

Comunicatul de presă a explicat că o astfel de activitate rusă „are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”. NORAD estimează că o medie de șase până la șapte incursiuni ale avioanelor rusești au loc în fiecare an în ADIZ, conform foxnews.com.

S-au înmulțit exercițiile militare din zona statului Alaska

Două exerciții militare în curs de desfășurare în Alaska în această lună aduc avioane suplimentare pe cerul regiunii Southcentral, precum și o aterizare rară a unui avion care se așteaptă să închidă o secțiune a autostrăzii Parks Highway săptămâna viitoare, blocând traficul timp de câteva ore.

Arctic Edge, un exercițiu de antrenament la care participă Forțele Aeriene ale SUA, Armata, Corpul de Marină, Marina și Garda de Coastă, a început la 4 mai și continuă până la 19 mai. Antrenamentul, desfășurat de Comandamentul nordic al armatei, are loc concomitent cu antrenamentul Northern Edge desfășurat de Comandamentul Indo-Pacific al SUA.

Anul acesta este pentru prima dată când Arctic Edge se desfășoară anual, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comandamentului de Nord al SUA.

Pentru prima dată, evenimentul implică, de asemenea, aterizarea planificată a unui avion militar pe Parks Highway la sud de Cantwell, în apropiere de Broad Pass, miercuri, ceea ce a necesitat închiderea timp de patru ore a arterei principale dintre Anchorage și Fairbanks.

Forțele aeriene americane plănuiesc să aterizeze un C-146A Wolfhound un avion bimotor pentru operațiuni speciale, capabil să transporte până la 27 de pasageri – pe autostradă, a anunțat vineri Departamentul de transport și facilități publice din Alaska. Exercițiul va necesita închiderea autostrăzii între kilometrii 198 și 201 miercuri, de la ora 9.00 până la aproximativ 13.00, deși vremea rea ar putea împinge închiderea până joi.

Oficialii de stat din domeniul transporturilor încearcă să anunțe înainte de închidere, în special operatorii de turism și transportatorii de marfă care se bazează pe parcuri. Cu toate acestea, ei se așteptau la blocaje de până la 1 milă de fiecare parte a secțiunii închise a autostrăzii, potrivit lui John Perreault, un purtător de cuvânt al regiunii de nord a DOT.

„Acesta este un lucru nou și probabil un lucru rar”, a declarat vineri Perreault.

El i-a îndemnat pe șoferii prinși în întârziere să aibă răbdare și să dea dovadă de prudență.

Vremea rea este o problemă reală

Maiorul Mike Giaquinto, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațiunilor Speciale Nord al Forțelor Aeriene ale SUA, cu sediul în Colorado, a declarat că armata a colaborat cu oficialii statului pentru a găsi cea mai puțin deranjantă modalitate de a efectua zborul de antrenament.

Aterizarea permite Forțelor Aeriene să testeze capacitățile avionului, care este mai mic decât C-130 și alte avioane cisternă de mari dimensiuni cu care locuitorii din Alaska ar putea fi mai familiarizați, a declarat Giaquinto. Un antrenament similar a avut loc pe un drum din Wyoming.

Zona de aterizare Parks Highway, situată într-o vale din Alaska Range la sud de Parcul Național și Rezervația Denali, le permite piloților din cadrul Escadrilei 524 pentru operațiuni speciale să rămână „la curent cu setul lor de abilități acolo unde poate fi puțin mai dificil să aterizeze”, a spus Giaquinto. El a spus că militarii au apreciat perturbarea pe care ar putea-o provoca aterizarea și sprijinul comunității.

Aterizarea face parte din antrenamentul Arctic Edge. Antrenamentul separat Northern Edge implică mii de membri ai serviciilor americane, cinci nave și peste 150 de aeronave, potrivit unei declarații a Bazei comune Elmendorf-Richardson. Locațiile de operare includ Baza comună Elmendorf-Richardson, Baza Forțelor Aeriene Eielson, Aeroportul Internațional Fairbanks și Aeroportul Internațional Ted Stevens Anchorage, se precizează în comunicat.

Cerul Arcticii a atras atenția la nivel național atunci când o serie de obiecte zburătoare au fost observate sau doborâte deasupra Alaskăi și Canadei. Avioane de luptă cu baza în Alaska au intervenit pentru a intercepta bombardiere și avioane de luptă rusești în spațiul aerian internațional în largul coastelor Alaskăi în februarie și bombardiere în aprilie. Nu este neobișnuit să vedem activitate rusă în acea zonă, au declarat oficialii, potrivit yahoo.com.

Arctic Edge este „în primul rând o demonstrație de capacitate. Evident, există o mare atenție acum asupra Arcticii. Acesta este motivul principal pentru care ne aflăm aici”, a declarat locotenentul Dale Eng, ofițer de relații publice al Comandamentului de Nord al Marinei SUA.

„În mod obișnuit, exercițiul are loc doar în anii cu numere pare. Va fi un eveniment anual. Anul acesta este un pic mai restrâns. Anul viitor va fi un exercițiu mult mai multinațional”, a continuat Eng.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.