Lumea la zi

Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA, pregătind terenul pentru un guvern divizat

SUA, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Republicanii urmau să obțină miercuri majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA, pregătind terenul pentru doi ani în care guvernul să fie divizat, în timp ce Partidul Democrat al președintelui Joe Biden deținea controlul Senatului. Victoria le oferă republicanilor puterea de a ține în frâu agenda lui Biden, precum și de a lansa anchete potențial dăunătoare din punct de vedere politic asupra administrației și familiei sale, deși este departe de „valul roșu” pe care partidul îl spera.

Apelul final a venit după mai mult de o săptămână de numărare a voturilor, când Edison Research a estimat că republicanii au câștigat cele 218 locuri de care aveau nevoie pentru a controla Camera. Victoria republicanilor în cel de-al 27-lea district al Congresului din California a dus partidul dincolo de linie.

Actualul lider al partidului în Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, ar putea avea un drum plin de provocări, deoarece va avea nevoie ca grupul său  să se mențină unit la voturile importante.

„Americanii sunt pregătiți pentru o nouă direcție, iar republicanii din Camera Reprezentanților sunt pregătiți să o ofere”, a declarat McCarthy pe Twitter.

Înfrângerea îi „răpește” o parte din puterea lui Biden la Washington. Însă, actualul președinte l-a felicitat miercuri pe McCarthy, susținând în același timp că va munci pentru a obține rezultate.

„Poporul american vrea ca noi să facem lucruri pentru ei”, a spus Biden într-o declarație.

Bătălia agendelor

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că democrații din Camera Reprezentanților „vor continua să joace un rol principal în susținerea agendei președintelui Biden – cu o puternică influență asupra unei majorități republicane reduse”.

Democrații au fost susținuți de respingerea de către alegători a unei serii de candidați republicani de extremă dreapta, majoritatea dintre ei aliați ai lui Trump, inclusiv Mehmet Oz și Doug Mastriano în cursa pentru Senat și, respectiv, guvernator din Pennsylvania, și Blake Masters în cursa pentru Senat din Arizona.

Chiar dacă „valul roșu” așteptat al republicanilor din Camera Reprezentanților nu a ajuns niciodată la țărm, conservatorii se țin de agenda lor, scriu cei de la Reuters.

Ca represalii la cele două eforturi de punere sub acuzare depuse de democrați împotriva lui Trump, ei se pregătesc să investigheze funcționarii administrației Biden și afacerile anterioare ale fiului președintelui, Hunter, cu China și alte țări – și chiar pe Biden însuși.

Pe plan internațional, republicanii ar putea încerca să reducă ajutorul militar și economic al SUA pentru Ucraina, în timp ce aceasta se luptă cu forțele rusești.

Între inflație și avort

SUA se întorc la împărțirea puterii de dinainte de 2021 la Washington, alegătorii fiind trași în direcții opuse de două teme principale în timpul campaniilor electorale de la mijlocul mandatului.

Republicanii din Camera Reprezentanților din SUA se adună pentru alegerile pentru conducere la Capitoliul SUA din Washington

Fostul președinte american Donald Trump anunță că va candida la alegerile prezidențiale din 2024, la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach

Inflația ridicată le-a oferit republicanilor muniție pentru a-i ataca pe liberali, care au câștigat trilioane de dolari în noi cheltuieli în timpul pandemiei COVID-19. În timp ce alegătorii vedeau cum le cresc facturile lunare la alimente, benzină și chirie, a crescut și dorința de a-i pedepsi pe democrații de la Casa Albă și din Congres.

În același timp, a existat o atracție pentru stânga după ce hotărârea din iunie a Curții Supreme de Justiție care a pus capăt dreptului la avort a înfuriat o mare parte a alegătorilor, sprijinind candidații democrați.

Edison Research, în sondajele la ieșirea de la urne, a constatat că aproape o treime dintre alegători au declarat că inflația a fost în topul preocupărilor lor. Pentru un sfert dintre alegători, avortul a fost principala preocupare, iar 61% s-au opus deciziei Înaltei Curți în cazul Roe vs. Wade.

În competiția pentru primăria Los Angeles, Edison a estimat că democrata Karen Bass, una progresistă în Congres, l-a învins pe Rick Caruso, un fost miliardar republican care a candidat pe o platformă de reducere a criminalității și a persoanelor fără adăpost din oraș. Ea se situa până în prezent la 53% din voturi.

Cu ochii pe cursa prezidențială

Însă, deasupra tuturor guvernatorilor de stat a planat cursa prezidențială americană din 2024. Trump, care încă este cotat ca fiind principala opțiune a republicanilor pentru nominalizarea prezidențială a partidului, a suferit totuși o serie de eșecuri, deoarece candidații de extremă dreapta pe care fie i-a recrutat, fie s-a aliat cu ei, au avut rezultate slabe pe 8 noiembrie. Unii alegători republicani conservatori și-au exprimat reticența față de Trump.

În același timp, Ron DeSantis a câștigat un al doilea mandat de guvernator al Floridei, învingându-l pe adversarul democrat Charlie Crist cu aproape 20 de puncte procentuale. Se pare că Trump era supărat din cauza notelor mari pe care experții politici le-au acordat lui DeSantis, văzut ca un potențial adversar al fostului președinte în rândul candidaților republicani la alegerile din 2024.

Alegerile din 2024 vor influența imediat multe dintre deciziile legislative pe care le vor lua republicanii din Camera Reprezentanților. Aceștia au vorbit în mod public despre încercarea de a face economii de costuri în cadrul programelor de siguranță Social Security și Medicare și de a permanentiza reducerile de taxe adoptate în 2017, care urmează să expire.

Conservatorii amenință că vor să nu se pronunțe anul viitor asupra unei creșteri necesare a limitei datoriei dacă nu se realizează reduceri semnificative ale cheltuielilor.

„Este esențial să fim pregătiți să folosim pârghiile pe care le avem”, a declarat luna trecută președintele de extremă dreapta al House Freedom Caucus, Scott Perry, pentru Reuters.

În primul rând, Camera trebuie să aleagă un speaker pentru următorii doi ani. McCarthy a obținut marți sprijinul majorității grupului său pentru a candida la puternica poziție care îi va succeda lui Pelosi.

Cu o majoritate atât de restrânsă, McCarthy se străduia să obțină angajamente de la aproape fiecare membru al deputaților săi republicani indisciplinați, după ce a eșuat într-un astfel de demers în timpul unei candidaturi din 2015. Membrii Freedom Caucus, aproximativ patru duzini în total, ar putea deține cheile pentru câștigarea candidaturii sale la președinție și pentru viabilitatea funcției de președinte în general.