Lumea la zi

Candidații susținuți de Donald Trump pierd în continuare teren. Democrații își consolidează majoritatea în Senat

Candidații susținuți de Donald Trump pierd în continuare teren. Democrații își consolidează majoritatea în Senat
sursa foto: NPR

Democratul Raphael Warnock a câștigat marți realegerea în Senatul american în urma unui scrutin de departajare foarte disputat în Georgia, consolidând majoritatea partidului său, în timp ce a luptat împotriva unei contestații din partea republicanului Herschel Walker, fostul star de fotbal american.

Victoria preconizată a lui Warnock a fost strânsă. Cu 99% din voturile estimate numărate, el se plasa în fața lui Walker cu 50,8%, potrivit Edison Research.

Rezultatul acestui tur consolidează Georgia ca un stat care va juca cu siguranță un rol important în alegerile prezidențiale din 2024. Democrații au câștigat acum trei curse pentru Senat în ultimii doi ani în fostul bastion republican, iar președintele democrat Joe Biden a câștigat președinția în 2020.

„Haideți să sărbătorim acest moment. Să dansăm, pentru că merităm asta. Dar mâine ne întoarcem la treabă”, a declarat Warnock în fața mulțimii de susținători care îl aclamau, potrivit Reuters.

Donald Trump pierde controlul asupra republicanilor

Înfrângerea lui Walker este, de asemenea, un eșec pentru Donald Trump, care încearcă să obțină nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024. 

Campania lui Walker a fost afectată de gafe repetate. Un susținător vocal împotriva avortului, el a fost, de asemenea, urmărit de rapoarte conform cărora ar fi plătit mai multe foste prietene pentru a face avorturi, acuzații pe care le-a negat.

Warnock a evidențiat aceste preocupări în aparițiile din campanie și într-o avalanșă de reclame televizate care au făcut din această cursă cea mai scumpă din sezonul de la mijlocul mandatului 2022, cu peste 400 de milioane de dolari cheltuiți.

„Nu am de gând să găsesc scuze acum, pentru că am dus o luptă pe cinste”, le-a spus Walker susținătorilor în momentul în care a recunoscut pierderea de marți.

În sala de bal din Atlanta, unde s-au adunat susținătorii lui Warnock în noaptea alegerilor, câteva sute de petrecăreți au izbucnit în aplauze atunci când televiziunile americane au anunțat cursa.

Mulți au început să danseze, unii și-au ținut băuturile în aer, iar alții și-au făcut selfie-uri pentru a memora momentul. Grupul, un amestec de tineri, activiști politici, profesioniști și susținători înstăriți, reflecta coaliția de alegători pe care Warnock s-a bazat pentru a câștiga cursa.

Competiția a ajuns la un tur de scrutin după ce niciun candidat nu a obținut 50% din voturi pe 8 noiembrie.

Victoria lui Warnock a fost alimentată de o prezență puternică în comitatele urbane și suburbane, inclusiv în comitatul Fulton din Atlanta, unde democratul în exercițiu a obținut 77% din voturi, o cotă mai mare decât cea obținută în noiembrie.

Democrații și-au securizat poziția în Senat

Democrații sunt acum pe cale să obțină o majoritate de 51 de locuri în Senatul cu 100 de locuri, ceea ce va facilita avansarea candidaților lui Biden pentru posturi judiciare și administrative.

O mare parte din legislație va necesita în continuare sprijinul republicanilor. Dar, cu un vot în plus, democrații ar putea să nu mai aibă întotdeauna nevoie de cooperarea senatorilor centriști Joe Manchin și Kyrsten Sinema, care au fost frecvent în dezacord cu partidul lor, în timp ce încercau să avanseze agenda legislativă ambițioasă a lui Biden din ultimii doi ani.

Cu toate acestea, ei se vor confrunta cu un obstacol mai puternic în Camera Reprezentanților, după ce republicanii au obținut o majoritate restrânsă la 8 noiembrie, deși nu au reușit să atingă „valul roșu” pe care unii membri ai partidului îl preconizaseră.

Warnock, la fel ca și Walker, este de culoare, este pastorul bisericii istorice din Atlanta unde a predicat liderul asasinat al drepturilor civile, reverendul Martin Luther King Jr. Este a doua sa victorie din turul doi în ultimii doi ani, după ce a câștigat locul în ianuarie 2021.

Venkayla Haynes, în vârstă de 28 de ani, a declarat că victoria lui Warnock a fost deosebit de semnificativă după luni de zile de organizare a eforturilor de atragere a votanților atât pentru alegerile generale, cât și apoi pentru turul doi.

„Sunt foarte fericită, sunt foarte entuziasmată că am câștigat și că oamenii de culoare au un candidat care reprezintă comunitatea și problemele lor”, a spus Haynes în timp ce dansa la petrecerea în cinstea victoriei lui Warnock.