Infofinanciar > Lumea la zi > Sandu trimite rezervele de gaz rusesc în Transnistria! Separatiștii spun că au nevoie de mai mult
Lumea la zi

Sandu trimite rezervele de gaz rusesc în Transnistria! Separatiștii spun că au nevoie de mai mult

transnistria (Sursă foto: Europa FM)
sursă foto: arhiva companiei

Reprezentanții regiunii separatiste din Republica Moldova, din Transnustria, spun acum că au nevoie de mai mult gaz rusesc. Acest material este acum vital pentru dezvoltarea domeniului industrial. De asemenea, este vorba și de o latură electorală a acestei problematici, scrie Reuters.

Pe parcursul lui 2023, președintele de la Chișinău, Maia Sandu, nu a reușit să se desprindă total de dependența de gazul rusesc. A început treptat aprovizionarea din alte resurse, occidentale, iar gazul rusesc ce ajungea să fie în surplus ajungea în Transnistria, în regiunea separatistă. Astfel, liderul statului va continua această strategie, îndreptată spre Vest, iar cu această idee va ajunge șiîn campania electorală. Căci la sfârșit de an, Maia Sandu va candida pentru realegere.

„Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii”, a declarat joi, 1 februarie, ministrul dezvoltării economice din regiunea separatistă, Serghei Obolonik. Astfel, furnizările au reușit să satisfacă cererea din partea gospodăriilor şi a centralei electrice. Prin aceste modalități se producee aproximativ 80% din energia electrică utilizată în zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova, scrie adevarul.ro.