Infofinanciar > Lumea la zi > Se apropie Chișinăul de Transnistria? Se dorește integrarea economică
Lumea la zi

Se apropie Chișinăul de Transnistria? Se dorește integrarea economică

Transnistria (sursă foto: Oficiul de Știri)
sursă foto: arhiva companiei

Se pare că Guvernul de la Chișinău vrea să se apropiedin ce în ce mai mult de autoritățile separatiste din Transnistria. La momentul actual, se vorbește doar de o integrare din punct de vedere economic, iar ținta este anul 2030. Declarația îi aparține vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

„Un Guvern își pune sarcini, nu pronosticuri. Și sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puțin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat dacă nu procesul politic de reglementare, cel puțin la nivel economic regiunea să fie practic integrată într-un spațiu vamal, fiscal, monetar cu malul drept”, a declarat oficialul moldovean.

Se apropie Chișinăul de Transnistria?

Acesta a oferit drept exemplu pentru realizarea procesului de introducere a Transnistriei în economia națională reunificarea Germaniei:  „S-a introdus marca germană pe teritoriul RDG, s-a creat un spațiu vamal comun, s-au pornit mecanismele de integrare economică. Deci asta a precedat, de fapt, mecanismul de reintegrare politică și în cazul nostru avem aceeași idee”, a afirmat Oleg Serebrian.

De altfel, procesul nu va fi deloc unul forțat sau pe repede înainte, conform autorităților de la Chișinău. Căci întreg mecanismul din spatele acestei integrări economice va fi atent analizat. De asemenea, în legătură cu acest proces se va discuta în permanență cu partenerii europeni ai Republicii Moldova.

„Domeniul economic este un domeniu foarte sensibil și s-ar putea să dorim să facem un lucru bun și, prin ricoșeu sau ca un efect al bumerangului, să ne pomenim cu o problemă mai mare dacă pașii nu sunt bine coordonați, bine chibzuiți. Acum, desigur că orice pas pe care îl vom întreprinde în direcția reintegrării va trebui să fie consultat mai atent și cu partenerii noștri externi. Avem o datorie și politică, și morală să discutăm cu partenerii noștri de la Bruxelles, în primul rând”, a subliniat vicepremierul moldovean.

Se dorește integrarea economică

Chiar din acest an a fost început procesul de reintegrare a Transnistriei în economia națională a Republicii Moldoca, conform celor spuse de oficialii de la Chișinău. Aceștia menționează faptul că, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova. Astfel, prin noile modificări firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

Până la momentul de față, chiar dacă aceste companii din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chișinău ca agenți economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Iar schimbarea a dus la nemulțumirea autorităților de la Tiraspol. Acestea din urmă vin cu acuzații la adresa Chișinăului și spun că împovărează fiscal companiile transnistrene și că au introdus măsura brusc.

În luna februarie a avut loc și congresul convocat la Tiraspol. S-a votat atunci o rezoluție prin care se susține teza suveranității regiunii. Autoritățile de la Tiraspol cer și ajutorul Moscovei în acest sens. Se aduc din nou acuzații la adresa Guvernului moldoean de „genocid”. dar oficialii de la Chișinău resping aceste declarații, scrie profit.ro.