Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu: „Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”
Lumea la zi

Maia Sandu: „Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”

Maia Sandu Sursa foto dreamstime.com
sursa foto arhiva companiei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs la Conferința anuală privind bugetul Uniunii Europene, în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, luni.

Ea a pledat pentru un Plan Marshall destinat țării sale și Ucrainei vecine, evidențiind impactul negativ al conflictului rus în ambele state.

Sandu a subliniat că Ucraina se confruntă cu agresiunea militară directă a Rusiei, în timp ce Republica Moldova este supusă unui război hibrid orchestrat de Moscova. Aceste două țări au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene, a afirmat președinta moldoveană, solicitând alocarea de resurse financiare pentru țara sa, care este candidată la aderarea la UE, în următorul buget al blocului comunitar.

În debutul discursului său, Maia Sandu a subliniat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova, în contextul pregătirilor pentru aderarea la UE. Ea a evidențiat importanța protejării valorilor europene în fața amenințărilor regionale și a pledat pentru investiții serioase care să contribuie la restabilirea păcii și prevenirea conflictelor în regiune.

Președinta de la Chișinău a explicat oficialilor europeni că, deși Republica Moldova nu este atacată militar de Rusia la fel ca Ucraina, este supusă unui război hibrid care afectează toate aspectele societății, inclusiv economia, spațiul informațional și sursele energetice. Astfel, Maia Sandu a argumentat necesitatea sprijinului financiar din partea UE.

Ea a subliniat că bugetul UE trebuie să fie mai mult decât un document financiar, ci să devină un instrument pentru promovarea păcii și a valorilor europene în regiune, potrivit Digi24.