Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiunile îmbogățesc Rusia! Cu cât cresc veniturile Moscovei față de anul trecut
Lumea la zi

Sancțiunile îmbogățesc Rusia! Cu cât cresc veniturile Moscovei față de anul trecut

energie din Rusia - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

Rusia a primit, de când a început războiul, mai multe pachete de sancțiuni din partea Occidentului, însă Moscova este pe cale să obțină și mai mulți bani din exporturile de gaze și petrol decât a reușit în 2021. Acest lucru se datorează, într-o mare măsură, faptului că Uniunea Europeană este, într-o măsură considerabilă, dependentă de energia rusească.

Pe 3 iunie, invazia Rusiei din Ucraina va ajunge la pragul de 100 de zile, fără a se vede un sfârșit limpede al acestui conflict. Chiar dacă sancțiunile au fost intensificate, Rusia are în continuare posibilitatea de a câștiga 800 de milioane de dolari pe zi din exportul de petrol și gaze. Acest lucru se întâmplă pe fondul scumpirii prețurilor la energie, potrivit Business Insider.

Rusia a beneficiat din plin de scumpirea petrolului, prețurile majorându-se cu 50% în acest an, ceea ce înseamnă, în prezent, maximul din ultmii 13 ani. Aceste câștiguri ar putea să ducă vânzările de gaze și petrol din Rusia la un total de 285 de miliarde de dolari în acest an. Suma proiectată de analiști este cu 20% mai mare decât suma pe care Moscova a încasat-o în urma exportului de petrol și gaze din anul 2021. Anul trecut, suma veniturilor din aceste surse a fost de 235,6 miliarde de dolari.

Chiar dacă 40% din gazul Uniunii Europene este importat din Rusia, organizația politico-economică face eforturi mari ca să reduce total această dependență de resursele rusești. Unele țări din Uniunea Europeană, aici aflându-se și Germania (care are cea mai mare economie a continentului) depind într-o mare măsură de gazul provenit din Federația Rusă.

Cât petrol și câte gaze cumpără UE de la Rusia

Conform Adminstrației pentru Informații Energetice din Statele Unite ale Americii, Europa reprezintă o destinație cheie pentru exporturile de energie din Rusia. Bătrânul continent este un cumpărător important de produse energetice rusești, reprezentând circa 50% din exporturile de țiței ale țării și 75% din nivelul de export de gaze naturale.

În primele două luni ale conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a alocat 41.5 miliarde de dolari, echivalentul a 39 de miliarde de euro pe combustitbili fosili din Rusia, potrivit Mediafax, ceea ce înseamnă 70% dintre exporturile țării. Aceste achiziții au transformat Uniunea Europeană în cel mai mare cumpărător de combustibili fosili ai Rusiei, lucru precizat într-un raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, publicat pe 27 aprilie.

Din punct de vedere individual, Germania a fost cel mai mare cumpărător pentru că a cheltuit 8.3 miliarde de euro pentru importuri, se arată în raportul menționat mai sus. Pe locul doi sunt Țările de Jos, cu 6 miliarde de euro dați pe țițeiul din Rusia.

Organizația a recunoscut eforturile Uniunii Europene de a grăi procesul de adoptare al unei politici de energii verde, în timp ce formațiunea încearcă să „se îndepărteze” de energia importată din Rusia. Totuși, a fost precizat și faptul că aceste obiective nu se pot aplica imediat.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a spus, pe 25 martie, că Germania va scăpa de gazul rusesc până în anul 2024.