Infofinanciar > Opinii > Sănătatea copiilor este esențială! Câți bani investesc părinții
Opinii

Sănătatea copiilor este esențială! Câți bani investesc părinții

copii (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

În prioritățile și bugetul părinților din România se conturează o schimbare semnificativă, arată un studiu recent conform căruia sănătatea copiilor reprezintă principala dorință a părinților, având un impact semnificativ asupra deciziilor lor financiare.

Potrivit studiului comandat de Cord Blood Center, cea mai importantă bancă de celule stem  din țară, pentru aproape 80% dintre respondenți, sănătatea copiilor este punctul central al preocupărilor. Siguranța financiară, deși importantă, ocupă primul plan doar pentru 14% dintre aceștia.

Această schimbare de perspectivă indică faptul că părinții sunt dispuși să investească mai mult în sănătatea copiilor lor decât în aspectele financiare ale familiei.

Sănătatea copiilor este esențială

„În efortul lor de a asigura sănătatea copiilor, părinții români consideră diverse opțiuni financiare. Conform studiului, 64% dintre viitoarele mame ar investi în analize genetice, 51% ar alege asigurări private de sănătate, iar 50% dintre femei văd recoltarea de celule stem ca o măsură de precauție și asigurare pentru viitorul copiilor lor. Aceste investiții în sănătatea copiilor reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care părinții abordează gestionarea finanțelor familiei”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.

Recoltarea celulelor stem la naștere este percepută de părinți ca o modalitate de a-și asigura copiilor accesul la terapiile celulare disponibile în viitor. Cu toate acestea, puțini știu că prin recoltarea întregului țesut placentar la naștere, alături de sângele și țesutul ombilical, procesarea și stocarea lor în condiții de criogenie, toată familia poate beneficia de terapiile celulare viitoare.

În placentă sunt inclusiv celule stem care pot fi utilizate nu doar pentru copilul de la care au fost recoltate, ci și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă. Datele colectate de Cord Blood Center arată că există diferențe semnificative în ceea ce privește interesul pentru recoltarea completă a țesutului placentar la naștere în diferitele județe ale României.

Câți bani investesc părinții

Astfel, în topul județelor care au ales să recolteze întregul țesut placentar la naștere, Bucureștiul se clasează pe primul loc, cu 56% din totalul cazurilor înregistrate. Județul Dolj ocupă locul al doilea, cu o rată de 10%. Cluj și Iași împart poziția a treia, înregistrând ambele 5% dintre recoltări.

În același timp, celelalte 37 de județe reprezintă doar 24% din totalul cazurilor de recoltare a țesutului placentar. În contrast, județele cu cel mai mic interes pentru pachetul cu recoltarea completă a placentei la naștere au fost Călărași, Caraș-Severin, Giurgiu, Mehedinți, Vaslui și Covasna, unde nu a fost înregistrată nicio recoltare de țesut placentar.